Konstlördag | 25 oktober

ANNONS
|

Anders Thorlin

Göteborgs konstförening

Lilla galleriet

T o m 9 november

Starkast i Anders Thorlins skulpturutställning på Göteborgs konstförening är relationen mellan två skulpturserier. I själva mellanrummet mellan en serie med frön och groddar i kalksten och marmor som tycks på väg att öppna sig och en serie med släta mänskliga ansikten inramade av mer obearbetad och rå stenyta så uppstår en märkvärdig resonans. Vissa av ansiktena tycks omhuldade av ett slags arkaisk luvtröja medan andra bokstavligen förefaller begravda i sin egen sten. Detta skiljer dem från fröna och groddarna vars skal är lika polerat som insidan. Den tredje bild som uppstår i betraktarens sinne mellan dessa objekt blir just något mitt i mellan. Ett frö med öga, näsa, mun.

ANNONS

.

Eric Magassa

Göteborgs konstförening

Stora galleriet

T o m 9 november

Eric Magassas utställning på Göteborgs konstförenings stora galleri presenterar verkligen en egen stil med konventionella medel. I måleri, textil och skulptur presterar han färgglada och ofta abstrakta konstellationer. Karaktäristiskt för både textilverk och målningar är ett slags lapptäcksestetik. Det skapar en lager-på-lager-känsla men visar också på möjligheten att skapa nya helheter av färger och material som tycks utgöra någon form av restprodukter. Detta blir tydligast och bäst i ett stort draperiverk längst in i galleriet. Förutom dessa materialtyngda abstraktioner har Magassa bland annat gjort två helt olika figurskulpturer. Den ena utgörs av en torso, med märkligt stympat ansikte. Den andra av en liten leksaksaktig gubbe som från vilken tecknad film som helst.

.

Göran Johansson

Galleri Avenyn

T o m 2 november

Sankt Sebastian dog som soldat år 228. Hans reliker finns bevarade i San Sebastiano fuori le Mura i Rom. Legenden säger att han stenades efter att ha överlevt pilregnet under vilket han ofta porträtterats i konsten. På Galleri Avenyn är Sankte Sebbe återuppstånden i Göran Johanssons tappning mitt bland fallande höghus, flygande bilar och biffstek med pommes frites. Efter att under medeltiden varit skyddshelgon för de pestdrabbade och från 1700-talet och framåt bli den manliga homovärldens kanske största ikon tycks Johanssons pildränkte variant värna om det mest hopplösa av samtida måleri. Inte ens för detta bör någon stenas.

ANNONS
ANNONS