Konstlördag 21/2

ANNONS
|

Anna Flogård

Galleri Sintra

T o m 3 mars

Anna Flogårds smycken är – som små smycken! Svala och graciösa miniatyrer som liksom sveper förbi innan man hunnit titta sig mätt. Till den absoluta precisionen i utförandet kommer de oväntat glamourlösa titlarna, där min egen favorit är en svit halsband som går under benämningen Volvopackning 1-3. Här blir det plötsligt lite mer maffigt och det vackraste hänget är sålunda gjort i guld med sällskap av en större ametist samt rubiner i varje hörn. För den som går i giftastankar finns här en kubliknande brudkrona som kallas för Huset i silver och blå emalj. Här finns också silverringarna Sprint och Mutter, även om jag tittar längst på To the Sea som har en akvamarin på toppen och en liten pärla gömd inuti fattningen. Flogårds smycken väcker både nyfikenhet och beundran.

ANNONS

.

Charlotta Klingström

Nääs Konsthantverk

T o m 15 mars

Charlotta Klingström har skapat en serie kärl i stengodslera som på håll ger ett både oförargligt och vilsamt intryck. Vid närmare anblick upptäcker jag både de färgstarka brämen och det kraterliknande mönster som har uppstått när hon har tummat upp väggarna. De vackra, blåaktiga schatteringarna har skapats av chün-glasyren. Lite längre in i salen står ett antal kaffekoppar fyllda av pratbubblor. Verken har fått titlar som Jag är inte härifrån, Hållbart argument och Svajigt resonemang och plötsligt har utställningen förvandlats från att bestå enbart av abstrakta cylinderkärl till att vara en sorts politiskt statement. Pendlingen mellan dessa två poler kommer överraskande och utmanar.

.

Gunilla Lagerhem Ullberg och Gunnel Sahlin

Galleri Anna H

T o m 7 mars

När Galleri Anna H nu visar verk av Gunilla Lagerhem Ullberg och Gunnel Sahlin, är det ett fint exempel på att det faktiskt går att kombinera vitt skilda tekniker till en vacker utställning.

Bägge konstnärerna inspireras av naturen, vilket syns tydligast i Lagerhem Ullbergs serie Herbarium, där varje blad är uppbyggt kring namngivna växter från hennes egen trädgård. Uppbyggnaden påminner delvis om mandalans och är alltså strängt symetrisk, men tack vare olika typer av gröna blad och gräs tillförs en oväntad rörelse som ger liv till kompositionen. Lagerhem Ullbergs känsla för form och färgval är av yppersta klass och sak samma gäller Gunnel Sahlins förmåga att på ett helt obundet sätt djärvt kontrastera sekundärfärger med varandra i möten som får de fasta glasformerna att vibrera av liv. Njutbart!

ANNONS
ANNONS