Konstlördag 11/2

ANNONS
|

Galleri Magnus Winström

t o m 25 feb

>Nordhems konst och design har bytt namn till Galleri Magnus Winström, men ligger kvar på Nordhemsgatan. Under titeln Vad är det jag ser, vad är det som sker? visar man nu en mindre grupputställning med ett par tavlor var av Jan Håfström, Helene Billgren, Daniel Rehn, Ida-Lovisa Rudolfsson och Johannes Brander. En kul, lite brokig blandning, men här finns knappast någon tillkrånglad curatorisk vision. Verken presenteras mer i egen rätt. Rudolfssons och Rehns avskalade landskap skildrar en mänsklighet på en kalhuggen teaterscen. Medan Brander har byggt upp ett slags ockult maximering av naturmotiv och mystiska tecken.

ANNONS

Dan Perrin

Galleri Thomassen

t o m 17 feb

>Dan Perrins utställning på Galleri Thomassen är döpt efter William Goldings klassiska 50-talsroman Flugornas herre om ett litet samhälles uppgång, konflikter och fall. Och visst är det något djävulskt med Perrins måleri, stämningen i rummet är verkligen mörk. Helt utan överordnat ideal blandar han referenser från både den kanoniska konsthistorien och vilket populärkulturellt fenomen som helst. Detta gäller inte bara i de enskilda bilderna av till exempel porträtterade soldatkaraktärer, liksom kringskurna av allehanda orosmoment. Stilistiskt skiljer sig verket dessutom så pass mycket åt, att det faktiskt destabiliserar hela intrycket. Finns här en hemlig kod som avgjort vilka tavlor som skulle inkluderas?

Whatever Happened to Sex in Scandinavia?

Koenig Books, London 2011

>OCA, Office of Contemporary Art i Oslo, har under Marta Kuzmas ledning utvecklats till en allt viktigare aktör i konstvärlden. Både i sin funktion att marknadsföra norsk konst, men också i kraft av sina många försök att undersöka och utveckla den teoretiska och politiska horisont mot vilken vi kan förstå vår samtid. Trots att, eller kanske just tack vare, att man är en stiftelse och inte en myndighet, under kulturministeriet, så tycks man i alla fall på avstånd kunna agera relativt självständigt. Ett utmärkt exempel på OCA:s produktion är What­ever Happened to Sex in Scandinavia? – en pocket­bok i tegelstensformat à la OEI, redigerad av Kuzma och Pablo Lafuente. I en form som alltså mest liknar ett egensinnigt collageverk, försöker de svara på titelfrågan – och jag kan helt enkelt bara rekommendera den, i dessa nykonservativa tider – både på konstformens och sexualitetens områden.

ANNONS
ANNONS