Konstepidemin firar trettio år med party

Konstepidemin firar sitt 30-årsjubileum med vernissage och utställning på temat party. Trinidad Carrillo är en av konstnärerna som ställer ut.

ANNONS
|

Varje år i augusti anordnar Konstepidemin en samlingsutställning. I samband med att epidemin nu fyller 30 år väljer de ett festligt tema med utställningen P-ART-Y.

– Vi förväntar oss att det kommer mycket folk och att det finns ett sug nu efter sommaren när det inte har hänt så mycket här. Det är som en start för säsongen och en möjlighet att upptäcka vad som erbjuds på epidemin. Vi hoppas på bra väder så att folk kan sitta kvar och ta en kopp kaffe eller ett glas vin, säger Jill Lindström, från Konstepidemins gallerigrupp.

Första gången

Trinidad Carrillo blev intresserad av konst och foto när hon var 13 år och just hade flyttat från Peru till Sverige. Ateljén på Konstepidemin har hon haft i några år men trots det har hon aldrig deltagit i deras utställningar tidigare. Även den här gången var hon tveksam men beslutade sig i sista stund att ansluta till utställarna då hon tänkte att hennes verk "kanske kunde tillföra den här festen någonting".

ANNONS

– Det är en gammal bild, den sista bilden i min första fotobok, så det är roligt att den får vara med att representera det här. Party och fest är positivt laddade ord men jag tycker inte riktigt att bilden utstrålar det så det blir en så fin krock, säger hon om sin egen tavla.

Kameran som verktyg

När Trinidad Carrillo växte upp ansågs hon vara ett konstigt barn. Hon fantiserade mycket och levde i sin egen värld. Att fånga något på bild blev ett sätt att visa att det fanns på riktigt och hon började använda kameran som verktyg.

– Det har alltid handlat om något slags betraktande av världen utifrån. Det magiska har alltid varit i fokus och jag försöker än i dag att se det magiska i vardagen. Jag har på något sätt närmat mig det jag var intresserad av som liten. Mitt inre barn skulle tycka att det var så coolt.

Trots att Trinidad Carrillos verk fortfarande handlar mycket om magi och drömmar kontra verkligheten, har hon börjat jobba annorlunda jämfört med det analoga fotot. Nu håller hon på mycket med växter och fågelbon och vad som händer härnäst är hon inte riktigt säker på.

– Jag kan inte säga vad jag ska göra förrän det är gjort. Jag vet inte vad jag gör faktiskt, säger hon.

ANNONS

Mångbottnat tema

Sammanlagt är det cirka 50 konstnärer som medverkar i utställningen, bland andra Annika von Hausswolff, Patrik Andiné och här finns också verk av epidemins grundare Jens Mattiasson och Robert Jonsvik. Flera generationer är representerade, i ett åldersspann mellan 30 och 90 år.

– Party är ett mångbottnat tema. Alla har gjort sin tolkning och vi har inte gjort någon gallring. Den här utställningen är inte en angelägenhet enbart för konstnärer, utan den är till för alla. Och vill man köpa en tavla kan man ta med sig den hem med en gång. Det är lite speciellt, säger Jill Lindström

Beläget vid: Linnéplatsen i centrala Göteborg

Består av: Tio byggnader med ca 4 000 kvadratmeter ateljé-yta omgiven av en stor park.

Historia: 1886 invigdes Nya Epidemisjukhuset. Där bedrevs verksamhet fram till 1970. 1987, 101 år efter invigningen, övertygade en nystartad förening med bland andra konstnärerna Robert Jonsvik och Jens Mattiasson stadens politiker om att lokalerna passade perfekt för ett konstnärligt centrum.

Aktuellt: Jubileumsutställningen P-ART-Y med vernissage i morgon fredag klockan 16-20. Utställningen pågår till den 27 augusti.

ANNONS