Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Konstbråk om nakenbilder på Valand

  Ett nakenbråk har blossat upp på Valand lagom till vårens examensutställning. Eleven Snövit Hedstierna vill ställa ut bilder på kön men anser att skolan stoppat henne.

  I helgen väckte Snövit Hedstierna uppmärksamhet när hon bjöd in besökarna att ligga sked med henne på en säng på Akademin Valand i Göteborg. Nu väcker hon reaktioner med sitt planerade examensverk Practices of Looking - en fotoserie med 50 bilder av huvudsakligen kvinnor som tittar på det egna könet med hjälp av en spegel.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Jag har uppmanats att photoshoppa bort speglarna av ansvariga och det har känts som om jag blir påtvingad vad mitt verk ska vara och inte alls är mitt längre. Därför drog jag tillbaka min medverkan, säger Snövit Hedstierna.

  Gör du detta för att väcka sensation?

  - Nej, absolut inte. Jag tycker att möjligheten för kvinnor att titta på sitt kön har tagits ifrån oss, jag vill ta tillbaka den makten. Det finns få bilder på kvinnor som själva väljer att se på sitt kön utan en sexuell spänning eller sexuellt ändamål. Jag ville undersöka och dokumentera hur blicken ser ut. Någon som kanske är 80 år har ett helt annat sätt att titta på sitt kön än vad jag har, jag ville lära mig om det.

  Ursprungsidén fick hon av sin mamma som tog med sig en spegel till förlossningen när Snövit Hedstierna skulle födas. Detta för att kunna se och fotografera hela förloppet - något som väckt reaktioner både då och nu.

  - Vad galet, är en typisk kommentar när jag berättar detta, säger Snövit Hedstierna.

  Hennes arbete väckte tidigt reaktioner på Valand.

  - Från betygsättande lärare har jag fått höra att jag som kvinna kanske inte ska ägna mig åt att dokumentera andra kvinnors nakna kön på det här sättet medan andra lärare och mina klasskamrater har pushat mig. Jag har också fått kommentarer om att detta inte är konst - det är pornografi, vilket är det sista som jag ser det här projektet som.

  Efter många stormiga diskussioner och mejlväxlingar fick hon i fredags besked av ansvariga att hon fick välja ut två bilder där själva könet inte är synligt - bilder som hon själv inte skulle ha valt i det sammanganget. En av beslutsfattarna, professor Jason Bowman förnekar att det finns en konflikt och vill inte ge någon förklaring till varför Snövit Hedstierna inte får välja sina bilder själv.

  - Det här är en icke-fråga. Fakta är att Snövit kommer att visa fotografier av människor som undersöker sina genitalier så jag förstår inte vad problemet är. Vi ska träffas i eftermiddag (läs onsdag eftermiddag) och diskutera var de ska hänga, säger han.

  Och på mötet ett par timmar senare på onsdagseftermiddagen backar ledningen och hon får tillåtelse att visa en bild till där också delar av ett kvinnligt könsorgan syns i spegeln.

  - De var väldigt måna om att jag skulle vara nöjd och inte känna att mitt verk hade åsidosatts, att det var ett missförstånd och att de inte alls vill censurera, kommenterade hon efteråt.

  Börje Almqvist är lärare i grafik vid skolan och den årslånga diskussionen har även nått hans öron.

  - Alla kontroverser av den här typen är olyckliga för att det alltid någon som känner sig trampad på. Jag tycker att man måste våga tänja på gränserna på en konstskola och man måste inte tycka om varje students arbete, säger han.

  Nils Skalegård är klasskamrat med Snövit Hedstierna och har följt tvisten på nära håll.

  - Situationen har skapat en rädsla och osäkerhet bland eleverna för att sticka ut, och man kan verkligen undra om den fria konsten är hotad på skolan, säger han.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.