Den så kallade Sellingaffären skakade på 1950-talet om Kungliga Vetenskapsakademien, som tvingades till stora förändringar. Arkivbild.
Den så kallade Sellingaffären skakade på 1950-talet om Kungliga Vetenskapsakademien, som tvingades till stora förändringar. Arkivbild.

Konserverad akademi kan ha orsakat krisen

Svenska Akademien är inte ensam – det har blåst riktigt snålt även kring Kungliga Vetenskapsakademien en gång i tiden. Skandalen blev en brytpunkt som ledde till stora reformer. Avsaknad av förnyelse kan vara just det som nu har satt Svenska Akademien i gungning, tror forskare.

ANNONS
|

Kungliga Vetenskapsakademien var delaktig i en av 1950-talets största rättsskandaler i och med den så kallade Sellingaffären. Botanikprofessorn Olof Selling, som då var chef för Naturhistoriska riksmuseet, hamnade i en maktstrid där Akademien gjorde ett försök att få bort Selling genom att förklara honom sinnessjuk – helt utan grund.

Skandalen pågick under flera år och kom så småningom att belysa det föråldrade systemet. Liksom Svenska Akademien har Vetenskapsakademien sin grund i stadgar skrivna på 1700-talet.

Politiker fick upp ögonen för problematiken och tvingade Vetenskapsakademien till förändring, bland annat blev Naturhistoriska riksmuseet en egen myndighet, och miljövårdsfrågor kom sedermera att hanteras av Naturvårdsverket.

ANNONS

"Häpnadsväckande"

Enligt Thomas Kaiserfeld, professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet, är den största skillnaden mellan akademierna att Vetenskapsakademien över åren genomgått stora förändringar, föryngrat och förnyat sig samt ändrat sina stadgar och sin relation till statsmakten. Svenska Akademien däremot har inte ändrat något sedan grundandet. Det anser han är häpnadsväckande.

- De har inte behövt ändra på något eller behövt bry sig om förändrad offentlighetsprincip och förändrade regelverk kring jävsförhållanden. De har gjort som de har velat i alla år. Det har säkert varit bra på många sätt men har nu till slut inneburit problem, säger Thomas Kaiserfeld.

Det här menar han kan ha bidragit till det som nu sker i Svenska Akademien – och han får medhåll av Henrik Björck, professor i idé- och lärdomshistoria vid Göteborgs universitet.

- Den sticker ut från andra akademier där det skett fortgående förändringar. Mitt intryck är att Svenska Akademien är avvikande, delvis för att de har så få ledamöter. Det blir ju friktioner när en organisation avpassad för ett kungligt envälde ska bevara legitimitet och trovärdighet i dagens samhälle, säger han.

ANNONS

Stridigheterna har också påverkat förtroenden för Akademien kraftigt, där bland annat Nobelstiftelsen konstaterat att Nobelprisets anseende skadats. I lördags gick också över 200 författare ut och protesterade mot Svenska Akademiens agerande. Och just förtroendet är nödvändigt för Akademiens trovärdighet och legitimitet, säger Henrik Björck.

- Det är en institution som har slitit sönder sig själv genom inre stridigheter. Här verkar det vara personstrider om inte särskilt upphöjda saker.

Prioritera förtroendet

Thomas Kaiserfeld tror att mycket nu hänger på hur snabb kungen är på att få till ändringar i stadgarna. Men också om den tillfällige ständige sekreteraren Anders Olsson kan locka tillbaka någon eller några av de avhoppade ledamöterna för att återställa en del av förtroendet.

- Det måste han nog prioritera högt, att han får tillbaka några stycken i alla fall inom ett halvår, nio månader. Annars tror jag Nobelstiftelsen måste fundera på i höst hur de ska göra med nästa års Nobelpris, säger han.

ANNONS

Henrik Björck är något mer optimistisk.

- Jag förstår inte hur man skulle kunna skaka fram något alternativ ur rockärmen om svenska Akademien imploderar på riktigt, vilket jag har svårt att tänka mig att den gör. Det är för mycket som står på spel, säger han.

TT

Fakta: Striden i Akademien – detta har hänt

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner.

Under hösten får en advokatbyrå i uppdrag att utreda kulturprofilens koppling till ledamöterna.

Under tidiga våren presenteras utredningen för Akademins ledamöter och en djup spricka uppstår. Man röstar om uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson som har koppling till kulturprofilen.

Den 6 april meddelar tre ledamöter som röstade för en uteslutning — Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren – att de lämnar sina stolar.

Den 7 april skriver Svenska Dagbladet att advokatutredningen visar att det finns skäl att misstänka att sekretessregler brutits vid ett flertal tillfällen, bland annat i samband med Nobelprisöverläggningar. Utredningen rekommenderar också Akademien att polisanmäla kulturprofilens verksamhet för ekonomisk brottslighet, vilket Akademien avblåser med en intern omröstning, enligt Danius.

Den 9 april uppger Dagens Nyheter, som tagit del av Svenska Akademiens advokatutredning, att kulturprofilen har avslöjat namnen på sju Nobelpristagare i förväg. Uppgifterna avfärdas av mannens advokat.

Den 10 april skriver ledamoten Horace Engdahl i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Den 11 april uppger kungen att han är öppen för att låta skriva om Akademiens stadgar, bland annat vad gäller rätten till utträde. Samma dag konstaterar Nobelstiftelsen att krisen skadar Nobelprisets anseende.

Den 12 april meddelar Sara Danius efter ett möte med Akademien att hon lämnar både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar arbetet i Akademien. Beslutet att båda lämnar grundar sig i en kompromiss mellan lägren, enligt Anders Olsson.

Den 13 april vänder sig Danius mot "vänskapskotterier", "brott och fusk" och "kvinnoförnedrande uttryck" i ett uttalande till TT. Olsson riktar å sin sida hård kritik mot Danius ledarskap och säger till TT att hon tagit beslut utan förankring hos ledamöterna. Samma dag begär Klas Östergren formellt utträde ur Akademien.

ANNONS