Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

161231-nyarslistan-392913_se.gp_1.jpg
Ray Davies under avslutningen av sommar-OS i London 2012.

Kinks-sångare hedrad av drottningen

Kinks-sångaren Ray Davies, komikern Ken Dodd och Anna Wintour, redaktör för Vogue, tillhör dem som hedras av drottning Elizabeth för sina insatser för Storbritannien.

Som vanligt är det många ur kultur- och nöjesvärlden med när den brittiska regeringen offentliggör nyårslistan över personer som upphöjs till riddare eller tilldelas ordnar och titlar av varierande rang.

Ray Davies, 72, bildade Kinks tillsammans med brodern Dave i norra London 1963 och inspirerade generationer av brittiska band från The Jam till Blur och Oasis. Davies erkänner att han blev överraskad.

- Till en början kände jag en blandning av överraskning, ödmjukhet, glädje och lite genans, men efter en viss eftertanke tackade jag ja för min familj och mina fans, såväl som alla som har inspirerat mig att skriva, säger han till BBC.

Komikern Ken Dodd adlas vid 89 års ålder. På frågan om hederstiteln har dragit ut över tiden svarar han:

- Åh nej, mina biblioteksböcker har det, men det här kommer som en total överraskning och det är en underbar känsla.

Andra namn på den långa listan är operasångaren Bryn Terfel, krigsfotografen Don McCullin, slagverkaren Evelyn Glennie och tidigare Spice Girlsmedlemmen Victoria Beckham.

En rad namn från sportens värld finns också på nyårslistan: tennisspelaren Andy Murray, friidrottaren Mo Farah och ryttaren Nick Skelton är några exempel.

Mest läst