Kielos vill se en kärleksfull ekonomi

ANNONS
|

Samhällsdebattören och Aftonbladetskribenten Katrine Kielos beskrev sin första bok, Våldtäkt och romantik (2008), som en feministisk självhjälpsbok. Hennes andra bok, Det enda könet, beskriver hon som en "bok om ekonomi för vanliga människor", alla som inte kan nationalekonomiska teorier på sina fem fingrar.

- Meningen med min bok är inte att hitta på en ny nationalekonomi, utan att visa den bärande idé som ligger till grund för världsekonomin, hur den har uppstått och vad den får för konsekvenser, säger Katrine Kielos.

Idén Kielos bygger sin bok runt är tankefiguren den ekonomiske mannen, i hennes gestaltning en kostymklädd gestalt med snudd på psykopatiska drag. Vi känner igen honom i populärkulturen – en Robinson Crusoe som är sig själv nog, en westernhjälte som rider ensam mot skymningen efter förrättat värv eller en affärsman i filmen Pretty woman.

ANNONS

Han har sitt ursprung i 1700-talstänkaren Adam Smiths banbrytande tankar om politisk ekonomi och är mest känd under det latinska begreppet homo economicus, som dök upp i ekonomisk teoribildning kring slutet av 1800-talet. Enkelt går det ut på att människan alltid handlar efter egoistiska, rationella motiv som kräver en så liten arbetsinsats som möjligt.

Katrine Kielos, som har sagt upp sig från sin tjänst från Aftonbladet och numera bor i London, började spåna på boken i och med finanskrisen 2008. För trots att forskningen sedan länge avfärdat den ekonomiske mannen som felaktig – människan handlar tvärtom ofta irrationellt och oegennyttigt – vilar nationalekonomin fortfarande mot den ekonomiske mannens bredbenta pose.

- Bilden av att vi är den ekonomiske mannen är attraktiv eftersom världen vore så mycket enklare om det stämde. Då skulle vi slippa hantera saker som är oförnuftiga, som kroppen, beroenden, känslor och döden, säger Katrine Kielos.

Titeln är en ordlek med Simone de Beauvoirs klassiska verk Det andra könet, som kom ut första gången i slutet av 40-talet. Precis som det finns ett andra kön, kvinnan som avviker från normen, finns det en andra ekonomi, det obetalda arbete som kvinnor traditionellt har utfört.

ANNONS

- Vi skulle få ett bättre mått på ett lands ekonomi om kvinnors oavlönade arbete, det som i vissa utvecklingsländer kan utgöra 10-15 procent av ekonomin, räknades in i BNP.

Att det klassiskt kvinnliga omvårdande arbetet värderas lägre än mer traditionellt manliga arbetsområden beror också på den ekonomiske mannen, menar Kielos.

- Jag vill bryta ekonomins klassiska uppdelning mellan egennytta och kärlek. Den får negativa konsekvenser framför allt för kvinnor, eftersom man förväntas göra omvårdnadsarbete utan att vilja ha bra betalt.

Att läsa boken som att kvinnor skulle vara oskyldiga till att upprätthålla den ekonomiske mannen är inte korrekt, menar Kielos.

- Det handlar inte om att utmåla män som skyldiga och kvinnor som oskyldiga till det ekonomiska systemet, både kvinnor och män slåss hårt för att passa in i mallen. Även män förlorar på det i längden.

Hur förhåller du dig själv i yrkeslivet till den ekonomiske mannen?

- Det är ju svårt att vara på något annat sätt, när idén om en framgångsrik karriär är att vara rationell och opersonlig och hänga av sig privatpersonen på jobbet. Vi har ju alla blivit entreprenörer som investerar i sitt humankapital.

Den ekonomiske mannen har bidragit till en ekonomisering av samhället och individerna, menar Kielos. Det är det som gör att vi de senaste åren sett hur ekonomiska modeller används i populära böcker som Freakonomics, för att räkna ut allt från hur man skaffar sig en livspartner till varför knarklangare bor kvar hemma.

ANNONS

- Ekonomin måste börja fokusera på verkliga människor på verkliga marknader. Vi måste erkänna att ekonomi inte är underkastad naturlagarna, att den inte är en vetenskap på samma sätt som fysik.

Kan man inte se den typen av böcker som roliga tankeexperiment?

- Inte när det styr hela världsekonomin och genomsyrar de mest prestigefyllda universiteten. Ekonomi är för viktigt för att vara ett roligt tankeexperiment. Med ett annat tänkande skulle kvinnor inte utgöra 70 procent av jordens fattiga.

Född: I Lund den 24 oktober 1983

Bor: I England. "Jag kände mig färdig med Stockholm, ville utomlands och gillar London, där jag har många vänner".

Bakgrund: Utbildad i nationalekonomi och statskunskap. Har studerat politisk psykologi vid Michiganuniversitetet.

Aktuell: Med boken det enda könet – varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin.

Hon hade kunnat ifrågasätta sin egen tes, tveka en aning, eller nämna att det i själva verket har kommit en hel uppsjö böcker och tidningsartiklar de senaste åren där människans oegennyttighet lyfts fram.

Maja Lundgren i Expressen

I sin iver att sätta dit nationalekonomerna för att negligera hemarbetet, negligerar hon själv det faktum att ekonomerna på senare år intresserat sig mycket för detsamma.

Tore Ellingsen i Aftonbladet

”Det enda könet” håller ett högt tempo och ibland önskar jag att Kielos stannat till och gått mer på djupet, inte minst när det gäller förhållandet mellan familjerelationer och politisk ekonomi. Men det är kanske en annan bok.

Henrik Berggren i DN

Kielos är visserligen en fritänkare med stort självförtroende, men språket sviker henne. Det är tidvis obegripligt pladdrigt och träffsäkerheten i framställningen är dålig.

Jenny Maria Nilsson i SvD

Jag har hela tiden roligt i Kielos sällskap. Med oväntade svängningar och ordval begripliggör hon den nuvarande ekonomins grunder och blandar respektlöst högt och lågt.

Elin Grelsson Almestad i GP

ANNONS