Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Katter lyssnar på musik med hjärtat

Vad får din katt att känna sig tillfredsställd och nöjd? Jo, Boten Anna – om katten själv får välja.

DJ:n Simon Matsuyama har tillsammans med en vintillverkare gjort en undersökning som lär intressera kattvänner världen över. Den utreder frågan om vilken musik katterna själva skulle lyssna på om de fick styra över stereon.

– Under sommaren umgås vi svenskar som allra mest, men en vän som riskerar att hamna utanför är katten. Därför kändes det naturligt för oss att undersöka om vi med musik kan få katten att känna sig mer välkommen vid sommarens sociala sammankomster, säger Adrienne Friström, produktchef för vintillverkaren.

Enligt dem vill katter ha musik vars taktslag per minut överensstämmer med djurens egna hjärtslag. Det här får enligt studien katterna att känna sig tillfreds och nöjda.

I praktiken innebär det låtar med snabbt tempo, hela 140 BPM (beats per minute).

Den största katthitten i världen borde vara Basshunters gamla hitlåt Boten Anna, menar vintillverkaren och Matsuyama. Den kan du läsa mer om här i vår temaserie om sommarplågor.

Testa själv undersökningens resultat! Slå på Matsu(yama):s spellista nedan och se hur din kisse reagerar.

Topp fem för katterna

  1. Boten Anna, Basshunter (2006)
  2. Dragostea Din Tei, Haiducii (2004)
  3. Everytime We Touch, Cascada (2006)
  4. Crazy Frog, Axel F (2005)
  5. Hej Monica, Nic & the Family (2004)

Fem bottenspår – låtar som katter avskyr

  1. Ingen vill veta var du köpt din tröja, Raymond & Maria (2004)
  2. Ingen sommar utan reggae, Markoolio (2007)
  3. Miss Decibel, Medina (2013)
  4. Who’s da man (Zlatan song), Elias feat. Frans (2006)
  5. My Number One, Helena Paparizou (2005)

.

Fakta: Så togs topplistan fram

För att få en positiv emotionell reaktion hos katter bör musiken ha ett tempo nära lyssnarens hjärtfrekvens, enligt den amerikanske forskaren Charles Snowdons studier. En vuxen katts hjärta slår i genomsnitt 140 slag per minut, vilket alltså är det BPM (beats per minute) som musiken bör hålla för att skapa en positiv reaktion hos katten.

För att få fram topplistan över den bästa sommarmusiken för katter, har DJ:n Simon Matsuyama på uppdrag av vintillverkaren kartlagt de tre populäraste sommarlåtarna från åren 2003 fram till 2013 och sedan rangordnat dem utifrån hur tempot sammanfaller med katters hjärtslag.

Mest läst