Kastratet och Ulla Kassius hedrades på Scenkonstgalan

Kastratet, Masthuggsteatern och Ulla Kassius hör till de prisade på Scenkonstgalan som hölls i Stora teatern på fredagen.

ANNONS
|

Under fredagen firades och hyllades flera av scenkonstens allra mest spännande kulturutövare under det gångna året, då Scenkonstgalan delade ut priser på Stora teatern.

Kvällen leddes av galans konferencier Martina Montelius, som tillsammans med husbandet under ledning av Jaqee, blommiga galabesökare, musiker ochliveakter fyllde teatern av kärlek till scenkonsten.

Kastratet Årets spot on

Bland de prisade fanns ett antal med Göteborgsanknytning, till exempel i klassen Årets spot on, som vanns av den konstnärliga plattformen Kastratet, som startats av Max Bolotin och Sara Tuss Efrik, för de två första delarna i serien Frökenmaskinerna. Jurynkallar Kastratet för " en ny och spännande aktör som rör sig över en mångfald av konstuttryck. Gruppen andas in nytt liv i Göteborgs scenkonstvärld". I samma klass nominerades också Segal Mohamed och Carmen Jedrzejak, som GP skrivit om tidigare.

ANNONS

Masthuggsteatern prisad

Masthuggsteatern och föreställningen Mörkrädd, regi Jens Peter Karlsson, prisades i kategorin Årets slowfood, bland annat med motiveringen: "I snart 25 år har de tagit barnen på största allvar och skapat stor konst som berikat oss alla".

Ulla Kassius fick hederspris

Scenografen, kostymören och regissören Ulla Kassius, som bland annat arbetat med Brott och straff och The Mental States of Gothenburg på Backateatern tilldelades Scenkonstgalans hederspris 2016 . Ur prismotiveringen: " Pristagaren är noga med det som definierar tid och plats, men eftersträvar helst att aldrig bli färdig. Det kan handla om genial enkelhet, att ge barnen plats eller plocka ihop scenografi av element från en rad tidigare, färdigspelade uppsättningar från teatrar."

Scenkonstgalan arrangeras av Scenkonstguiden.

Alla pristagare:

Årets Magi: Dear Stage - PotatoPotato scenkonst

Årets formförnyare: Våld & pedagogik

Årets sinnesorgasm: Dear Humans - Dansstationens Turnékompani och Mari Carrasco

Årets katharsis: Möta hösten tillsammans? - Anna Vnuk i samarbete med Klassen

Årets spot on: Frökenmaskinerna #1 och #2 - Kastratet

Årets slow food: Mörkrädd - Masthuggsteatern

Årets politiska: Revolution Party

Årets brott: Juck

Årets hederspris 2016: Ulla Kassius

ANNONS