Östersundsduon Junior Brielle är aktuella med singeln "VM 94", med rader från Karin Boyes dikt "I rörelse". Pressbild.
Östersundsduon Junior Brielle är aktuella med singeln "VM 94", med rader från Karin Boyes dikt "I rörelse". Pressbild.

"Karin Boye var Sveriges första pandatjej"

Vid släppet av sin första ep skickade de ut polaroidbilder med sitt eget blod och på scenen trashar duon datorer. Junior Brielle vill fylla ett tomrum i Musiksverige.

ANNONS
|

Bröderna Röhdin har gjort musik ihop sedan barnsben, men det var först när de satte titeln Junior Brielle på sitt projekt som det började ta fart på riktigt. Deras första ep hyllades av kritikerna och för att förtydliga hur mycket blod, svett och tårar som gått åt under skapandet av den egensläppta ep:n skickade de med lite av den förstnämnda kroppsvätskan i pressreleasen.

Nu är de signade av ett stort skivbolag och är aktuella med singeln "VM 94". Titeln är hämtad från ett VHS-band med VM-krönikan 1994 som syskonen ofta kollade på under sin uppväxt i Brunflo utanför Östersund.

ANNONS

VM-dikt blev grunden

I början av krönikan syns landskapsbilder över Los Angeles, medan Karin Boye läser upp dikten "I rörelse". Från den har duon hämtat textraden "Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är vägen, som är mödan värd."

- Det var den första dikten man fick uppläst för sig, även om man kanske inte tänkte så mycket på det då när man var fem–sex år, men den har funnits med i huvudet hela livet, säger Gabriel Röhdin.

- Hon var Sveriges första pandatjej, hon var otroligt deprimerad och det mest pandatjejiga man kan göra är att ta livet av sig vid en sten, säger David Röhdin.

Vill bli störst

Junior Brielle har även hyllats för sina liveframträdanden, där de bland annat – om de får feeling – kastar datorer i golvet.

- Ofta är det en Macbook som inte är i bästa skick. De kostar 20 000 kronor styck så det skulle bli väldigt dyrt för oss, vi skulle gå mer back än vi redan gör. Men vi har alltid diggat den här The Clash-vibben att slå sönder gitarrer, säger Gabriel Röhdin.

ANNONS

- De gjorde sin musik på gitarrer, vi gör vår i datorn, de slog sönder gitarrer, vi slår sönder datorer, säger David Röhdin.

I början av 2019 släpper duon sitt debutalbum, innan dess kommer det att släppas någon mer singel. Framtiden ser de ljust på.

- Vi vill bli störst. Det finns inga riktiga popartister i Sverige längre. Det finns kändisar som gör popmusik, men inga popartister. Det är klart att De Vet Du, Benjamin Ingrosso och Peg Parnevik gör popmusik, men det blir inte trovärdigt. Snart tror jag att folk har glömt att det finns riktig popmusik, säger Gabriel Röhdin.

TT

Fakta: Junior Brielle

Gruppen består av David och Gabriel Röhdin, födda i Brunflo utanför Östersund men bosatta i Stockholm.

Bröderna har alltid spelat musik ihop, men slog igenom med ep:n "Blod" 2018.

Nu är de aktuella med singeln "VM 94" och 2019 väntar debutalbumet.

Nu befinner sig duon på Sverigeturné.

Turnéplan: 19/10 Karlstad, 20/10 Vadstena, 26/10 Lund, 27/10 Malmö, 16/11 Kalmar, 22/11 Uppsala, 12/12 Åre.

ANNONS