Kajsa Grytt är aktuell med ett nytt album, och sjunger bland annat om sex, vilket hon tror kan uppfattas som kontroversiellt. "Jag tillåter mig att inte anpassa mig efter den ålder som siffran säger, men det känns som att det finns ett ganska högt krav på att man ska det", säger hon.
Kajsa Grytt är aktuell med ett nytt album, och sjunger bland annat om sex, vilket hon tror kan uppfattas som kontroversiellt. "Jag tillåter mig att inte anpassa mig efter den ålder som siffran säger, men det känns som att det finns ett ganska högt krav på att man ska det", säger hon.

Kajsa Grytt vill inte vara pretto

Normer, tabun och politisk ilska står i centrum på den tidigare Tant Strul-sångerskan Kajsa Grytts nya album. Den här gången söker hon ett enklare tilltal.

ANNONS
|

När albumet "Jag ler, jag dör" spelades in 2013 försökte Kajsa Grytt tillsammans med producenten Jari Haapalainen vrida och vända skivan åt alla möjliga håll. "Ingen behöver förstå den här låten, skit i om de inte fattar refrängen eller vad som är grejen, det får vara konstmusik", resoneradede, berättar Kajsa Grytt. När hon skrev det nya albumet "Kniven i hjärtat" letade hon sig i stället i motsatt riktning.

Spåret "Mina girls" kom till när Grytt låg ensam på en strand i Mexiko och började längta efter sina tjejkompisar.

- Det är just det där att tillåta sig göra saker som kan te sig banala när man ser på dem efteråt, enkla texter som inte är så tillkrånglade. När det finns ett enkelt första tema, våga gå på det, säger hon.

ANNONS

"Kräver analys"

Samtidigt bär det nya albumet även på mörkare passager. Låten "Bron" har ett tydligt suicidtema, och handlar om en kvinna som vill uppslukas av allting. Grytt fundera länge på om låten verkligen borde skrivas.

- När man är ung eller tonåring finns det ett slags romantik i att inte vilja leva. Men det blir mycket allvarligare sedan, för att man kräver att en person som är 50 år ska ha något slags analys på det här, säger hon.

Samtidigt kände hon hela tiden ett starkt sug för just den bilden.

- Då kom jag fram till att det finns en längtan att bli hämtad av någon, bli sedd, komma nära. I längtan bort finns det en längtan efter att någon ska hålla kvar en, säga “jo du ska vara kvar, jag älskar dig som du är".

ANNONS

Rädsla för sexualitet

Både i musiken och litteraturen utforskar Grytt olika kvinnoroller och tabuämnen. Parallellt med "Kniven i hjärtat" har Grytt arbetat med romanen "Du lever i mig", om en mor som övergivit sin son. Och låten "Sex" med det tema som titeln antyder, tror hon kommer att uppfattas som kontroversiell just för att den är skriven av en 56-åring.

- Jag tror att vi är skraja eftersom att kvinnor över 50 år ofta är mormor eller mamma, och vi tycker att det är läskigt med mormors och mammas sexualitet. Det blir en krock mellan den vårdande mamma/mormor-personen som vi ska känna trygghet hos, och hennes strävan efter en passion. Däremot borde det vara samma sak för män, men där har vi mer erkänt att det kan vara så, säger Grytt.

TT

Fakta: Kajsa Grytt

Kajsa Grytt är född 1962 i Stockholm, och var mellan 1979 och 1985 sångerska och gitarrist i punkbandet Tant Strul.

Grytt är även författare och har bland annat skrivit självbiografin "Boken om mig själv" och romanen "Nio dagar, nio nätter".

Hon har släppt flera soloalbum, däribland "Brott och straff" (2006) med låttexter skrivna av kvinnliga fångar, "En kvinna under påverkan" (2011) och "Jag ler, jag dör" (2013).

Kajsa Grytt medverkade i TV4:s program "Så mycket bättre" 2014.

Nu är hon aktuell med albumet "Kniven i hjärtat" och romanen "Du lever i mig".

ANNONS