Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

180214-filmfestivalberlin-612144_se.gp_1.jpg
Wes Andersons film "Isle of dogs" inviger årets filmfestival i Berlin. Arkivbild.

Kändisparad på filmfestivalen i Berlin

En rad Hollywoodstjärnor kommer att gå på röda mattan när Wes Andersons film "Isle of dogs" inviger filmfestivalen i Berlin på torsdag. Greta Gerwig, Tilda Swinton, Bill Murray och Bryan Cranston är bara några av dem.

Under de tio dagar som följer kommer flera uppmärksammade skandinaviska filmer att visas – störst intresse är det självfallet kring den norska filmen om massakern på Utøya.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Av de tre stora europeiska festivalerna har Berlin relativt få stora amerikanska filmer i programmet. De amerikanska bolagen håller hellre på sina filmer till Cannes och till Venedig. Den sistnämnda festivalen har numera blivit den givna startpunkten när det gäller att lansera filmer som man hoppas ska bli aktuella i Oscarsammanhang.

Oscarsnominerad film

Å andra sidan kan man konstatera att en av det senaste årets mest hyllade, och mångfaldigt Oscarsnominerade filmer, nämligen ”Call me by your name”, visades på Berlinfestivalen 2017.

Vilka av årets Berlinfilmer som kommer att få ett långt liv efter festivalen vet vi ännu inte. Men det finns mycket intressant att se, förutom Wes Andersons stopmotion-animerade dockfilm "Isle of dogs" även bland annat den komiska västernfilmen "Damsel", med Robert Pattinson och Mia Wasikowska i huvudrollerna. Även "Eva", en thriller gjord efter en bok av James Hadley Chase, med Isabelle Huppert i centrum, samt Idris Elbas film "Yardie" har väckt förväntningar i förväg.

Willem Dafoe, just nu bioaktuell i Sverige i ”The Florida Project”, kommer att få ett hederspris för sin samlade karriär.

Skandinavisk spets

Årets Berlinale är intressant ur skandinavisk synvinkel. Måns Månssons och Axel Peterséns "Toppen av ingenting” är den första svenska film som uttagits till huvudtävlingen sedan 2009. Pernille Christensens ”Unga Astrid” får sin världspremiär där, utom tävlan – och huvudrollsinnehavaren Alba August är också årets svenska Shooting Star.

På måndag är det världspremiär för Erik Poppes ”U – 22 juli”, den första spelfilmen om massakern på Utøya, en film som med säkerhet kommer att bli hett omdiskuterad.

De senaste åren har filmfestivalen i Berlin också börjat med presentationer av nya tv-serier. I år kommer Mikael Marcimain och visar ett avsnitt av sin danska serie ”Liberty”, Jeff Daniels är på plats för att tala om ”The looming tower” och ”Game of thrones”-stjärnan Natalie Dormer kommer med ”Picnic at Hanging Rock”, en miniserie som är en nyinspelning av Peter Weirs klassiska 70-talsfilm med samma namn (som hette ”Utflykt i det okända” på bio i Sverige).

Fakta: Fler filmer att hålla ögonen på

”Unsane”, Iphone-filmad thriller av Steven Soderbergh med Claire Foy.

”7 days in Entebbe”, om flygkapningen 1979, med Rosamund Pike och Daniel Brühl.

”Don't worry, he won't get far on foot”, biopic med Joaquin Phoenix.

”The bookshop”, drama med Bill Nighy och Emily Mortimer.

”Black 47”, historiskt drama med Hugo Weaving.

”The happy prince”, film om Oscar Wildes sista dagar, av och med Rupert Everett.

”Songwriter”, dokumentärfilm om Ed Sheeran.

Mest läst