Foto: Pressbild
Foto: Pressbild

Jumper-sångaren: Vi låter inte som Kent

ANNONS
|

Med låtar som "Tapetklister" och "När hela världen står utanför" blev Jumper en självklar del av den svenska popscenen under mitten av 90-talet.

1996 kammade de hem en Rockbjörn som årets grupp och deras debutalbum röstades fram till årets bästa popalbum av Musikjournalens lyssnare.Fyra år senare la de ner.

16år senare återförenas gruppen, och nu på fredag släpps singeln "Under samma tak".

– Målsättningen är att göra något nytt men ändå anknyter till det vi gjorde för 20 år sedan, och som gamla fans kommer gilla, säger Niklas Hillbom, sångare och gitarrist i Jumper.

Första gången på 16 år

När bandet klev upp på scen i Kalmar för drygt en månad sedan var det första gången på 16 år.

ANNONS

– Det känns overkligt. Eftersom det har gått så extremt lång tid sedan senast har vi helt nya förutsättningar. Men vi är gamla kompisar, och det är jättekul att få träffas och göra musik ihop.

Trots att det gått snart två årtionden sedan de stod tillsammans på scenen märker bandet av att många i publiken minns texterna och sjunger med.

– Det är fantastiskt kul, och otroligt att det finns så många som kommer ihåg våra låtar.

Det är dock inte första gångenNiklas Hillbom, Preben Rydin, Martin Andersson, Jonas Moberg och Jan "Linda" Lindström pratat om att återförenas.

– Frågan har kommit upp då och då, men det har aldrig varit aktuellt tidigare. I samband med att det gått 20 år sedan första skivan 2016så blev det ett startskott. Vi hann inte göra något då, så det blir i år istället.

År 2000

Året Jumper lades ner, 2000, så toppade artister så som Markoolio, Boomfunk MC och Olsen Brothers singellistan. Jumper lät också annorlunda. Men Niklas Hillbom säger att hans syn på att göra musik inte har förändrats nämnvärt genom åren.

– Det handlar om glädjen att få göra musik som man tycker är bra. Det var målet då, det är målet nu. Vi alla lyssnar nog på annorlunda musik nu, och i den mån tar man såklart influenser från andra håll, men man har en grund inom sig och jag tror att folk kommer känna igen mitt sätt att skriva melodier på.

ANNONS

Det har gått nästan 20 år. Skulle du säga att er musik blivit mer mogen?

– Livet ser väldigt annorlunda ut nu mot i 20-årsåldern, men vi försöker inte tänka på det sättet utan bara göra musik som vi tycker är bra. Det är svårt att sätta upp för mycket teorier om hur man vill göra musik, utan detblir vad det blir. Jag hoppas energin vi hade då kommer fram nu.

Jumper och Kent

När Jumper slog igenom i mitten av 90-talet fanns det ett annat svenskt popband som sjöng på svenska och prisbelönades med bland annat en Rockbjörn: Kent. Men Niklas Hillbom anser att jämförelserna slutar där.

– Vi har alltid blivit jämförda med Kent, men jag tycker inte det är så relevant att göra det. Jag har alltid tyckt att vi bygger mer på klassisk svensk poptradition som Ted Gärdestad och Gyllene Tider medan Kent kommer ur nån slags internationell synt- och rocktradition. Jag gillar deras musik väldigt mycket men har aldrig tyckt vi låter speciellt lika, säger han.

Vill till Göteborg

Singelsläppet blir det första på nästan två årtionden, men kanske inte det sista från popgruppen. Under sommaren gör de en turné med stopp i bland annat Örebro och Kristinehamn. Om de kommer till Göteborg är än så länge inte spikat.

ANNONS

– Inget är bestämt ännu. Just nu tycker vi det ska bli kul att släppa låten, och sedan får vi se hur fortsättningen ser ut. Framförallt vill vi följa upp singeln med någon fler låt, och så hoppas jag att vi kan komma till Göteborg snart.

Fakta: Jumper

Album:Jumper, 1996, Välkommen hit, 1998, Skyskrapa, 2000

Medlemmar:Niklas Hillbom, Preben Rydin, Martin Andersson, Jonas Moberg och Jan "Linda" Lindström

Mest kända låtar:"Tapetklister","När hela världen står utanför", "Hon har ett sätt" (cover på en låt av Jakob Hellman)

ANNONS