Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

John Emil Johansson tävlar i digitala talangjakten "Self Made"

Glöm klassiska Idol, det som gäller nu är en digital talangjakt där artisterna själva marknadsför sig i sociala medier. John Emil Johansson från Falköping är nu i "Self mades" semifinal: "Alla är helt otroligt duktiga så det är stenhård konkurrens", säger han till GP.

"Jakten på nästa internationella superstjärna. Talangjakt där vem som helst i Norden får delta. Allt sker på en digital plattform där bidragen röstas fram av publiken. Här följer vi veckofinalerna, för att till slut kora en enda blivande superstjärna."

Så beskrivs den digitala talangjakten "Self made" som startades av ingen mindre än Arash "Ash" Pournouri,  mest känd som världsstjärnan Aviciis tidigare manager. Vinnaren i tävlingen får ett skivkontrakt och 25 000 dollar. 

Falköpingskille i seminfinal

Musikläraren John Emil Johansson, 24, från Falköping är en av sex semifinalister. Fem år gammal började han i musikskola.

– Min mamma hörde talas om "Self Made" och läste om tävlingen innan den började. Då bestämde jag mig för att skicka in ett klipp och det gick bra. 

Röstningen i "Self Made" sker digitalt och poängen är att deltagarna ska marknadsföra sig själva i framförallt sociala medier genom musik och artisteri.

– Det handlar om att kunna ta olika kontakter. Också om att sjunga bra givetvis. Men jag pratar med tidningar, gör inlägg i Facebookgrupper och pratar med kompisar om att sprida mina klipp.

John Emil Johansson beskriver hans musik som gitarrbaserad pop. Lite likt Ed Sheeran.

Vad tror du om dina chanser?

– Det är skitsvårt. Alla är helt otroligt duktiga så det är stenhård konkurrens. Det har ju blivit större och alla har varit väldigt duktiga på att marknadsföra sig själva. 

Förutom priserna, vad får du ut av detta?

– Jag tror det är en kickstart för att komma igång som artist. Man får uppträda mycket och man får träffa massa trevligt folk.

Här kan du lyssna på en av John Emil Johansson låtar, "Say You Won´t Let Go":

Semifinalen sänds i Kanal 5 den 19 maj klockan 19.00. Den stora finalen avgörs på Gröna Lund den 25 maj.

Tävlande i semifinalen:

Robin Brorsson

Niklas Carson

Frida Josefsson

Amanda Kaplan

Nomi Bontegard

John Emil Johansson

Mest läst