Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Johan Lindqvist: Nu blir Manhattan som Vasastan

KRÖNIKA: Fredag och lördag spelar Håkan Hellström i New York. Varför? Ja, det kan man verkligen fråga sig.

Det enkla och därmed kanske alldeles sanna svaret är antagligen - för att han kan. För att det är kul. För att så småningom kunna sitta på det där äldreboendet i den nya videon och berätta för grannarna att han hade två utsålda kvällar på Manhattan. 

Samtidigt kan jag inte bortse från att spelningarna dessutom fungerar som ytterst effektiv marknadsföring. Konserterna har fått ett enormt genomslag redan innan Håkan ens klivit in på scenen. Det är inte bara det att de tajmats med den nya epn 1974 utan förutom oss på GP är de två kvällstidningarna på plats för att bevaka konserterna. Addera genomslaget i sociala medier där Håkans fans, många reser hit från Sverige, mer än gärna också fungerar som hans budbärare när de peppar och laddar inför spelningarna.

Så att de två kvällarna i New York skulle skötas lite "under radarn" tror jag inte riktigt på. Det räcker att titta vilka priser som biljetterna säljs för på andrahandsmarknaden. Hade Håkan Hellström velat genrepa inför Ullevi utan att skapa rubriker skulle han ha spelat en vanlig tisdagskväll någonstans på Hisingen och inte annonserat ut två kvällar mitt på Manhattan.

Men nu är vi här och det ska bli fantastiskt spännande att se och höra vad som händer. Rimligen speglar de två konserterna det som sedan väntar på Ullevi, Håkan har ju hintat om att han vill ge publiken två olika upplevelser, väl medveten om att många ska se båda kvällarna på jättearenan. Framförallt blir det häftigt, och ganska så skönt, att återigen få se Håkan och bandet spela på en intim klubb. Visst är det maxat med Ullevi, men det är ändå en uppenbar undantagssituation. Vilket det här såklart också blir, men på ett annat sätt.  

En gång i tiden beskrev Håkan Hellström Vasastan som Chinatown, den blev mer spännande så. Men de här två kvällarna sträcker sig Allén över Atlanten och hela vägen upp till korsningen Lexington avenue och 23:e gatan. Under två unika kvällar är det Manhattan som blir som Vasastan. Sedan kan vi åka hem och ladda för Ullevi.
Frågan är var Håkan Hellström ska ta vägen efter det? Det är inte rimligt att göra fem spelningar på två år varav tre på Ullevi och två i New York. 

Till hösten ska det släppas ett nytt album. Då får faktiskt Håkan Hellström rätta sig i ledet, packa väskorna och åka ut på en riktig turné från norr till söder igen.


Till sist: Läs allt om Håkans första spelning i New York på gp.se på lördag morgon. 

Se mer från - Håkan Hellström i New York
Mest läst