Mimis och Maxida Märak tackar nej när Jan Myrdal vill ge dem pris.
Mimis och Maxida Märak tackar nej när Jan Myrdal vill ge dem pris.

”Jan Myrdal är homofob”

Sápmi Sisters är årets mottagare av Jan Myrdals lilla pris, Robespierrepriset. Men systrarna vägrar ta emot priset.

ANNONS
|

Systrarna Maxida och Mimie Märak säger vad de tycker och kämpar för samernas rättigheter. Det har de bland annat visat i en dokumentärserie i SVT.

I morgon lördag var det tänkt att de skulle ta emot Jan Myrdals lilla pris, Robespierrepriset.Men enligt Dagens ETC vägrar systrarna att ta emot priset.

- Jan Myrdal är homofob och jag är inte strejt. Som samisk queerfeminist är Jan Myrdal och Robespierre inga namn jag varken vill lyfta eller liksom tvätta med mitt eget namn och min kamp, säger Mimie Märak till Dagens ETC och fortsätter:

- Jan Myrdal har flera gånger uttalat sig om homosexualitet. På 80-talet ville han inte att homosexualitet skulle gå under hatbrottslagstiftningen. Han har också deltagit i ett upprop för att motarbeta homovigslar i kyrkan och uttryckt att det är synd om barn utan far.

ANNONS

I motiveringen skriver Jan Myrdalsällskapet som delar ut priset, att systrarna tilldelas utmärkelsen för sitt ”entusiastiska, envetna och slagkraftiga kamp för förtryckta minoriteter ...”

Jan Myrdal beklagar till Dagens ETC att Maxida och Mimie Märak inte vill ta emot priset.

Om anklagelserna säger han:

– Jag blir anklagad för så jävla mycket. Det mesta är missuppfattningar. Jag har ju en gång i tiden slagits för att homosexualitet inte ska vara straffbart.

Det är inte första gången det är turbulens kring Jan Myrdalsällskapets prisutdelningar. Sällskapet delar också ut det litterära Leninpriset på 100 000 kronor.

Författaren Susanna Alakoskitackade år 2013 nej till priset då hon inte ville förknippas med totalitära ideologier eller regimer. Peter Englund har också länge kritiserat namnet på priset.

FAKTA: Jan Myrdals Lilla pris

Robespierrepriset är ett svenskt kulturpris, som delas ut årligen från och med 2010 av Jan Myrdal-sällskapet.

Prisetär på 10000 kronor och ska premiera en ung, lovande skribent eller konstnär som arbetar i Jan Myrdals kritiska anda.

FAKTA:Tidigare pristagare:

  1. 2010 Kajsa Ekis Ekman
  2. 2011 Martin Schibbye
  3. 2012 Jenny Wrangborg
  4. 2013 Garbriella Pichler
  5. 2014 Eija Hetekivi Olsson
  6. 2015 Sara Beischer
  7. 2016 Sápmi Sisters

FAKTA: Sápmi sisters

Duon består av systrarna Maxida och Mimie Märak. Maxida är rappare, jojkare och skådespelare och Mimie arbetar som poet, med politiska performance och skådespeleri.

ANNONS