Sam Neill spelar tempelriddaren Brian de Bois-Guilbert i filmen "Ivanhoe". Arkivbild.
Sam Neill spelar tempelriddaren Brian de Bois-Guilbert i filmen "Ivanhoe". Arkivbild.

"Ivanhoe"-riddare ber om ursäkt - igen

En långsam film om tempelriddare har på något sätt fångat svenskarnas hjärtan. På det nya årets första dag sjunker många ner i tv-soffan för att avnjuta "Ivanhoe"– det mer än två timmar långa dramat som skådespelarna själva förtalar i sociala medier år efter år.

ANNONS
|

"Ja. Förlåt Sverige. Det är den tiden på året igen". Så skriver skådespelaren Sam Neill, som spelar den mindre goda riddaren Brian de Bois-Guilbert, på Twitter inför årets visning av den nu tämligen åldersstigna riddarfilmen på svenska TV3.

"Usel roll"

Anthony Andrews, som spelar riddaren Ivanhoe, har tidigare sagt att han inte förstår varför filmen visas år efter år i Sverige.

- Det är en usel roll. Att den har blivit en kultgrej är bortom min fantasi, sade han till Aftonbladet inför årets visning.

ANNONS

Daniel Åberg, som skriver om tv för sajten tv-dags, säger att många länder har program eller filmer som man samlas kring på jul eller nyår och att det ofta är "lite konstiga".

- Det är ofta importerade filmer och långt ifrån något nationalepos man samlas kring, säger han.

Finns behov

Och behovet av att ha en nationell tv-tradition verkar inte ha påverkats nämnvärt av att många nu har nya tv-vanor och allt mer ser strömmad tv och film. Årets upplaga av Kalle Anka klockan 15 på julafton sågs av 3859000 tittare, enligt mätföretaget MMS. Det är den näst högsta siffran för programmet på hela 2000-talet.

- Det är ett exempel på att det behövs en samlingspunkt där folk vill kunna sitta och kommentera det man sett många gånger tidigare. Det faktum att sådana här tv-traditioner överlever visar kanske att folk klänger sig fast vid de få pelare som står kvar, säger Daniel Åberg.

ANNONS

"Ivanhoe", som handlar om riddaren Ivanhoe som kommer hem från det heliga kriget och kastas in i maktkampen om den engelska tronen, hade svensk premiär 1982. Den sändes på SVT under många år och visas numera på TV3.

TT

Fakta: Flera jul- och nyårstraditioner på tv

Det finns många program och filmer som återkommer varje år runt jul och nyår på svensk tv. Här är några exempel:

Julafton: "Kalle Anka och hans vänner", "Kan du vissla Johanna", "Karl-Bertil Jonssons julafton", "Svensson, Svensson", "Tomten är far till alla barnen", "MIdnattsmässa i Rom".

Juldagen: "Konungens jultal", "Fanny & Alexander"

Nyårsafton: "Grevinnan och betjänten", "Tolvslaget på Skansen"

Nyårsdagen: "Året med kungafamiljen", "Ivanhoe"

ANNONS