Iman Aldebe vill piffa modet för muslimska kvinnor

Iman Aldebe vill öppna möjligheter för muslimska kvinnor i Sverige. Därför har hon nu designat slöjor till polis, militär och brandförsvar: "Det här gör jag för att kvinnor som riskerar att hamna utanför samhället ska få vara i tjänst."

ANNONS
|

Norm Form är en normkritisk utställning som pågår till 11 februari 2018 på museet ArkDes. En av formgivarna är 32-åriga modedesignernIman Aldebe. Hon har bland annat gjort slöjor till polis, militär och brandförsvar. Polismyndigheten var snabba med att haka på och har sedan tidigare köpt in plagget.

– Det handlar om att pusha gränserna ytterligare. Provocerande mode med allt från homosexualitet, feminism och att man uttrycker sig genom kläder. Slöjan är ett provocerande plagg som väcker mediauppmärksamhet och vissa företag spelar på det. Men vad händer sedan? Vi vill ha ett inkluderande samhälle på riktigt, inte bara ge en bild av det, säger hon.

ANNONS

LÄS MER:Modeller i slöja gör catwalk-succé

LÄS MER:Dolce & Gabbana lanserar sin första hijab- och abayakollektion

Själv bär hon slöja och har gjort så sedan barnsben, trots pappans motvilja.

– Jag går inte runt och predikar, men jag tycker man ska ha den demokratiska rätten att få bära det man vill och fortfarande bli bedömd efter sin professionella utövning. Min pappa ville inte att jag skulle bära slöja så då ville jag ha det ännu mer. Jag har alltid gjort tvärtom, säger hon och fortsätter:

–Jag tyckte min mamma och hennes kompisar klädde sig omodernt. Så redan när jag var barn ville jag göra något åt saken. Piffa modet för muslimska kvinnor.

Iman Aldebe är född i Sverige, föräldrarna är från Jordanien. I dag bor hon i Stockholm och fokuserar på att försöka öppna dörrarna för muslisma kvinnor genom mode. 2011 designade hon den första slöjan för poliser, som myndigheten köpte in. I Sverige handlar det om några enstaka poliser som använder plagget.

– Det är väldigt svårt för muslimska kvinnor att få ett arbete. Men när jag lagt ut de här bilderna har jag sett flera som vill hoppa på den banan. Att folk känner att de kan ta tag i sin dröm. Men det är alltid så att någon måste börja för att andra ska våga. Men Sverige har varitframkanten när det handlar om religiösa arbetskläder. Jag ser en positiv utveckling.

ANNONS

Vad fick du för reaktioner?

– 2011 var lite av en chock för mig. Jag fick sådan otrolig kritik och folk gick till attack. Mycket personangrepp för man tror att jag genom de här slöjorna vill islamisera Sverige eller påtvinga kvinnor slöja. Det är absolut inte min tanke. Det här gör jag för att kvinnor som riskerar att hamna utanför samhället ska få vara i tjänst. Den rättigheten är viktig, att man får vara självförsörjande och inte vara i beroendeställning.

Nu har hon också skapat två varianter till militären och brandförsvaret. Men dessa måste genomgå tester innan de kan börja användas.

– Jag har varit i dialog med dem, men de får inte vara en brandrisk och liknande. Men de ser jättepositivt på det här.

"En tuff kvinnlig polis i slöja"

Samtidigt somIman Aldebe vill skapa yrkesmöjligheter för muslimska kvinnor vill hon också förändra bilden av henne. Breddafolks tankar kring vad en muslimsk kvinna kan göra och arbeta med.

– Klimatet har hårdnat mot den muslimska kvinnan. Genom att förändra modet kan man ge en mer positivbild av henne. Googlar man dyker det upp en kvinna i burka på bild. Men hur många känner igen sig i den bilden?

– När man ser en kvinna i slöja i poliskåren ger det en slags pondus. Jag kan fatta att det väcker reaktioner. Plötsligt så stämmer inte bilden av att hon är förtryckt. En tuff kvinnlig polis i slöja, då ser man att det inte riktigt representerar den bilden som tyvärr många har. Tvärtom.

ANNONS

LÄS MER: Iman Aldebe sov under konferensbordet

Norm Form

Vad: "Norm Form utmanar föreställningar om hur föremål och städer ser ut. Upptäck arkitektur och design som bryter normer!"

Var: ArkDes, Skeppsholmen Stockholm.

När: Pågår till 11 februari 2018.

Medverkande formgivare:Alecsander Rothschild, Ammy Olofsson, Andjeas Ejiksson, Anna Isaksson, Anna Nordström,Ann-Christine Hertz, Agga Anne Mette Stage,Bastion, Camilla Andersson, Cristine Sundbom, Design Lab S, Elina Nilsson, Emma Börjesson, Eva Szentiványi, Faggot Apparel, Fanny Karst, Frida Hållander, George Chamoun, GIL, Hanna Kisch, Hanna Stenman, Hanne Lindberg, Ida Klamborn, Iman Aldebe, Joanna Zawieja, Johanna Burai, Julia Westerberg, Kakan Hermansson, Karin Ehrnberger, Kim Ihre, Kristin Zetterlund, LazoSchmidl, Louise Linderoth, Maja Fredin, Maja Gunn, Marcus Jahnke, Matt Lambert, Minna Magnusson, Minna Palmqvist, MYCKET, Parasto Backman, Patricia Reyes, Queering Sápmi i samarbete med Marc Strömberg, Secretary, Sepidar Hosseini, Souzan Youssouf, The New Beauty Council, this is Sweden, Tobias Alm, Utopia, med flera.

ANNONS