Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

160630-oscarsjuryn-299140_se.gp_0.jpg
Maskörerna och äkta paret Love Larson och Eva von Bahr var tidigare i år Oscarsnominerade för sitt maskarbete på "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Nu har de valts in i Oscarsjuryn. Arkivbild.

Hundraåringen-maskörer i Oscarsjuryn

Tidigare i år var de Oscarsnominerade för "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Nu har maskörerna Eva von Bahr och Love Larson valts in i Oscarsjuryn.

Efter kritik mot bristen på mångfald i Academy of Motion Picture Arts and Sciences har 683 nya medlemmar bjudits in att delta i juryarbetet, däribland den svenska Oscarsvinnaren Alicia Vikander.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hon är dock inte det enda tillskottet. I juryn finns nu också två svenska maskörer som under senaste Oscarsgalan i februari satt i publiken, nominerade för sitt arbete med Robert Gustafssons rynkiga hundraåring.

Eva von Bahr och Love Larson förlorade statyettkampen mot "Mad Max: Fury road"-teamet, men får nu möjligheten att utse kommande pristagare.

- Det känns jättemäktigt. Det kom ett mejl i går från juryns ordförande, Cheryl Boone Isaacs, om att man blivit invald, säger Eva von Bahr till TT.

Livstidsuppdrag

Uppdraget är på livstid och innebär en hel del filmtittande mot slutet av året, då årets filmskörd skickas ut till alla medlemmar, för närvarande omkring 7 000 personer.

Eva von Bahr och Love Larson får rösta i alla kategorier i det första skedet, därefter är de med och utser vinnaren bland de nominerade i "sin" kategori: smink och peruk.

Vad som imponerar på radarparet tror de skiljer sig något från den amerikanska mallen.

- I USA är de glada i stora, avancerade masker, men vi kommer nog att titta efter filmer där maskeringen är liten, men har stor betydelse. Som i "Foxcatcher", där näsan förändrade Steve Carell så pass mycket att det hjälpte hans karaktär.

Fakta: Oscarsjuryn

Oscarsjuryns uppgift är att utse årets bästa filmer och filmarbetare. I nuläget består den av runt 7 000 medlemmar i åldern 24–91 som arbetar inom filmindustrin, där skådespelare utgör största antalet. För att få vara med i juryn måste man bli inbjuden av akademin och tidigare varit nominerad, vunnit en Oscar eller bidragit till filmens värld på ett utmärkande sätt. Uppdraget är på livstid.

För att en film ska kunna nomineras till en Oscar måste den ha haft premiär någon gång mellan 1 januari och 31 december föregående år och ha visats på bio i Los Angeles under minst sju dagar. Enda undantaget är kategorin bästa icke engelskspråkiga film.

Mest läst