Hon vet det mesta om kvinnor i krig

Frilansjournalisten Anna Larsdotter med historia som specialitet har skrivit boken Kvinnor i strid, om kvinnor som på olika sätt deltagit i krig genom historien.

ANNONS
|

Varför skrev du den här boken?

- Jag har sysslat rätt mycket med militärhistoria som frilansjournalist och tyckte att jag saknade kvinnorna i krigshistorien. De deltar i krigen men de är osynliga.

Har du någon favorit bland alla de kvinnor du skriver om?

- Det finns många kvinnor i boken, både från äldre tid som 30-åriga kriget och från exempelvis frivilligkårerna under första och andra världskriget, men måste jag nämna någon blir det Flora Sandes. Hon var en brittiska som tjänstgjorde i en medicinsk frivilligkår hos den serbiska armén. Hon började som sjukvårdare, blev sedan menig soldat och slutade som kapten i den serbiska armén.

ANNONS

Du skriver att Karl XII förbjöd kvinnor i fält. Hur fungerade det?

Det var ett väldigt teoretiskt förbud som aldrig fungerade i praktiken. Arméerna klarade sig inte utan kvinnorna, som bland annat skötte tvätt och mat men också hjälpte till med de plundringar som hörde till den tidens krig.

Hur är det med kvinnor i det svenska försvaret?

- I Sverige kan kvinnor delta på alla poster. Man arbetar aktivt med rekryteringen. Jag skulle gissa att 12-13 procent av soldaterna är kvinnor. Och om det utredningsförslag som nyligen lades fram går igenom, och det mesta tyder på att det gör det, så får vi en könsneutral värnplikt i Sverige 2017.

I det amerikanska försvaret öppnades samtliga jobb för kvinnor i år. Hur går det?

- Ja, man tillåter nu kvinnor överallt, även i specialförband, efter en väldigt stor debatt. Detta har varit ett uttalat mål för Obama-administrationen. Men man har rätt mycket att ta igen. Den amerikanska militären har haft stora problem med sextrakasserier under lång tid.

Är kvinnors rätt att bli soldater en feministisk fråga?

- Det har man sett olika på genom historien, men i ett land som vill kalla sig modernt och har ett försvar baserat på allmän värnplikt är det självklart.

ANNONS

Vad blir ditt nästa projekt?

- Historia är min nisch och jag har flera tankar kring genus och krig. Det kan mycket väl bli en ny bok.

Fotnot: När Flora Sandes och hennes kamrater i Scottish Women's Hospitals erbjöd det brittiska krigsministeriet gratis mobila sjukvårdsteam under första världskriget blev svaret "Min kära fru, gå hem och sitt still. Inga underkjolar (petticoats) här!" Britternas allierade, som Serbien, tog däremot tacksamt emot hjälpen.

ANNONS