Historia möter samtid i Pilane skulpturpark

I det bohuslänska kulturlandskapet med spår från stenåldern och bland betande får har en ny säsong med moderna konstverk startat i skulpturparken i Pilane.

ANNONS
|

Landskapet förstärker skulpturerna och vice versa, man ser landskapet bättre genom figurerna, säger Peter Lennby, initiativtagare till Skulptur i Pilane och som driver parken i samverkan med Riksantikvarieämbetet, VG kulturnämnd och Tjörns kommun.

HyllarAbakanowicz

I årets utställning hyllas den polska konstnären Magdalena Abakanowicz, (1930-2017) som gick bort helt nyligen. Hon var en mångsidig konstnär som växlat mellan måleri, textilkonst, och på senare år, material som brons, sten och trä.

I Pilane visas två verk av Abakanowicz. Ten seated figures från 2011 består av tio figurer – utan huvuden, utan armar och utan hjärtan – gjutna i gjutjärn och samlade i en ring. En stadig samling, varje figur är individuellt gjuten, är tre meter hög och väger 2,2 ton.

ANNONS

Ett verk som knyter an till Pilanes roll som mångtusenårig historisk mötesplats och våra domarringar, säger Peter Lennby och pekar på en av ringarna ett bit bort.

Skulpturparken ligger i Pilane gravfält, här finns ett 90-tal gravar från järnåldern och några domarringar. Utgrävningar har visat att människor var bosatta här redan för 8 000 år sedan.

Artrik flora

På promenad i Pilane slås man också av den artrika floran: styvmorsviol, röda tjärblomster, smörblommor, teveronika och käringtand för att nämna några. Och i grönskan betar ett trettiotal får.

De är perfekta som gräsklippare, säger Peter Lennby, som så fort han närmar sig den lilla flocken blir kärvänligt puffad på av fårflickorna som vill bli kliade under hakan.

Många besökare har med kaffekorg eller matsäcksryggsäck som packas upp.

För oss är det här en årlig utflykt, säger Gunnar Jarnhamn, som tillsammans med fru Inger och vännerna Lena och Tomas Swahn och Elisabet och Anders Engman, fikar i en sluttning.

Sextetten är vänner sedan många år då Mölnlycke och dagisbarn förde dem samman. Numera är alla pensionärer eller "tidsmiljonärer" som de själva uttrycker det.

Vi är glada att vi var tidigt på plats i dag. Då fick vi ha konstverken lite för oss själva, säger Inger Jarnhamn, som har hittat en ny favorit i Pilane, "hästen".

ANNONS

Verket heter Syrian Horse, är fem meter högt och skapat av konstnären Mohannad Soleman.

Det känns jätteroligt att få presentera ett konstverk utfört av en av de många syriska flyktingar som under senare tid sökt skydd i Sverige och numera arbetar vid Konstepidemien i Göteborg, berättar Peter Lennby.

Mest nytt

Årets utställning är den elfte i ordningen.

Min tanke har alltid varit att besökarna som kommer varje år alltid skall hitta något kärt återseende bland verken, ska sakna något väldigt mycket från förra året och få många nya favoriter.

Ett för många kärt återseende i år blir Anna, fjolårets mycket uppmärksammande kvinnohuvud av den spanske konstnären Jaume Plensa. Det fjorton meter höga konstverket, gjord av glasfiber med en yta av marmorpulver, är installerat högt på berget och syns på långt håll.

Herregud, hon finns på riktig, var en kommentar som jag hörde en överraskad man säga när han klev ur bilen på parkeringen. Många som kom hade sett bilder på verket innan och trodde att någon fotograf hade fuskat med proportionerna i datorn.

Bland tio i topp

I höstas blev Skulptur i Pilane utnämnd till en av Europas 10 bästa skulpturparker av brittiska The Guardian, "10 of the best scupture parks in Europe".

ANNONS

 Vi var i fint sällskap med bland andra Vigelandsparken och Lousiana. Jag ser det som en kul grej och ett fint betyg men man får inte ta det på för stort allvar, konstaterar Peter Lennby.

Skulptur i Pilane 2017

En konstutställning och en skulpturpark på nordvästra Tjörn, som drivs av Pilane Heritage Society.

Årets utställning är den elfte i ordningen.

2016 hade Pilane närmare 40 000 betalande besökare

Årets utställande konstnärer:

Magdalena Abakanowicz

Jaume Plensa

Pia Hedström

Sophie Ryder

TonyCragg

Xavier Veilhan

Martin Sjöberg

Utställningen pågår t o m 3 september.

ANNONS