Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Ingvar Hirdwall och Göran Stangertz inför Änkeman Jarl.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Hirdwall sörjer en vän

  Ingvar Hirdwall och Göran Stangertz har känt varandra sedan 60-talet och legendariska Hemmet på Göteborgs Stadsteater. Förra året gjorde de Revisorn ihop i Stockholm.

  Göran Stangertz som regissör och Ingvar Hirdwall som skådespelare har gjort flera hyllade föreställningar på senare år. Först Vilhelm Mobergs Änkeman Jarl med premiär 2009 och nu senast Nikolaj Gogols Revisorn som hade premiär förra året.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Vi var inne på att fortsätta ett samarbete när han blev sjuk. Det är precis ett år sedan nu. Det var i november förra året han insjuknade, sedan trodde vi hela tiden att det kunde ordna upp sig.

  Tyvärr gick det inte åt det hållet, säger Hirdwall.

  - Ända sedan Göteborgstiden så hade vi också en privat relation och gjorde även ett privat arbete som inte många känner till.

  Manusförfattaren till Svt:s långkörare Hem till byn, Bengt Bratt, skrev en serie som hette Ett nytt liv på 70-talet, som handlade om sjömän. Lennart Hjulström spelade kapten och regisserade.

  - Göran och jag mönstrade på en båt i Bulgarien, i Varna, och gjorde hela resan till Ecuador. Vi var tillsammans nästan en hel månad dygnet runt. Det var en fantastisk sak, vi växte ihop.

  I programbladet till Hemmet, som skrevs av Bengt Bratt och Kent Andersson, fanns teckningar på skådespelarna som gamla, berättar Hirdwall.

  - De hade Göran gjort, han var ju också en mycket begåvad konstnär.

  Göran Stangertz var lika bra vad han än gav sig på, som regissör, skådespelare och konstnär, säger Ingvar Hirdwall.

  - Under vårt sista arbete skrattade vi mycket och vi skulle fortsätta ihop. Vi hade sms-kontakt för tre veckor sedan, och sedan blev det stopp på det. Så fick jag veta på fredagskvällen hur det låg till, av Stockholm stadsteaters chef Benny Fredriksson, som var nere i Helsingborg vid slutet.

  Ingvar Hirdwall suckar tungt.

  - Jag tänker mycket på familjen nu, hur sorgligt det här är. Det är jättetråkig, jättetråkigt. Det är en stor sorg både som kollega och kamrat. Det finns ingen rättvisa.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.