Henning Mankell är död

ANNONS
|

Hanning Mankell avled stilla i natt i Göteborg i sviterna av sin sjukdom. Han blev 67 år gammal och led av cancer.

Mankell skrev ett fyrtiotal romaner och teaterpjäser. Hans böcker har sålts i över 40 miljoner exemplar och översatts till mer än 40 språk. Under många år var han bosatt i Maputo, där han var konstnärlig ledare för Teatro Avenida.

Läs GP:s stora intervju med Henning Mankell som publicerades inför Bokmässan: Jag kanske fungerar två timmar om dagen.

Läs Hanning Mankells egna texter om cancern:Del 1: "En strid ur livets perspektiv"

Henning Mankell fick sitt stora genombrott med sin serie om Ystadspolisen Kurt Wallander. Den Sveg-bördige författarens senaste roman var "Svenska gummistövlar" som kom i våras.

ANNONS

Förra hösten kom den självbiografiska boken "Kvicksand" som handlade om hans cancerdiagnos, och om hans väg till författarskapet.

-För Henning var skrivandet livsluften, säger Dan Israel, Henning Mankells förläggare men också personlige vän sedan 40 år. De träffade så sent som förra veckan.

-Han hade planer på att skriva en ny Wallanderbok lagom till 25-årsjubileet nästa år, han hade flera idéer. Han såg nog framför sig att han skulle kämpa länge än. Det han var mest rädd för var att inte kunna skriva, att bli avslagen och trött, och dit kom han aldrig.

Han skrev två böcker under sin sjukdomstid och jag tycker det är två lysande böcker, säger Dan Israel.

Skrev om sjukdomen

När författaren fick sin cancerdiagnos, efter att ha lidit av nackbesvär en tid, var det självklart för honom att skriva om det. Under förra vintern skrev han regelbundet om sjukhusbesök, diagnoser och cellgiftsbehandlingar i Göteborgs-Posten, artiklar som också publicerades i den ansedda brittiska tidningen The Guardian.

Han berättade själv att han blev förvånad över det internationella intresset för artiklarna.

Henning Mankell skulle ha deltagit på Bokmässan i Göteborg för drygt en vecka sedan, men ställde in sina åtaganden där.

-Jag vet ju att förr eller senare kommer den här sjukdomen att ta kål på mig, sade Henning Mankell i en intervju med Göteborgs-Posten för en vecka sedan.

ANNONS

Kamp för rättvisa

Mankell skrev ett fyrtiotal romaner och teaterpjäser. Hans böcker har sålts i över 40 miljoner exemplar och översatts till mer än 40 språk. Under många år var han bosatt i Maputo, där han var konstnärlig ledare för Teatro Avenida.

Kampen för rättvisa i världen är något som musikern och vänsterpartistiske politikern Dror Feiler lyfter fram.

Han var talesperson för föreningen Ship to Gaza som åkt med fartyg för att förse civilsamhället med bistånd och skapa uppmärksamhet kring blockaden av Gaza. Henning Mankell var engagerad i föreningen och åkte 2010 själv med på ett av fartygen.

-Jag tror att han var otroligt viktig för Ship to Gaza på många sätt och vis. Framför allt genom sin förankring i kampen mot apartheid och andra orättvisor i världen. Ship to Gaza var en direkt fortsättning av hans kamp för rättvisa i världen och i förlängningen mot diskriminering och rasism. Han var väldigt viktig genom sin konsekvens och han var också en brygga mellan dem som kämpade på 60- och 70-talen och de som kämpar i dag, säger Dror Feiler.

Läs också: Gabriel Byström: En klar och tydlig röst har tystnat

Rolf Lassgård var den förste att spela Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander.

ANNONS

–Jag är chockad. För mig är det här en unik röst som har gått bort, som kommer att vara otroligt saknad. En unik röst på det sättet att han hade en otrolig förmåga att se det här lilla landet Sverige och sätta det i ett internationellt perspektiv. Den rösten har för mig varit väldigt betydelsefull, säger Lassgård.

–Det är samma sak med Wallander, han satte den svenska kriminalgenren i ett internationellt perspektiv. Lilla Ystad som sattes mot världen i övrigt på något sätt. Fortfarande i dag är "Mördare utan ansikte" en bok som har en otrolig giltighet.

Rolf Lassgård spelade huvudrollen i ett antal Wallander-filmer och miniserier under åren 1994 till 2007.

–För mig var det en spännande resa för när vi började filma fanns det bara två böcker skrivna. När det kom fler böcker filmade vi steget efter, filmperioderna var ju som att återse en gammal vän. Både Henning och Kurt.

Krister Henriksson porträtterade Henning Mankells romanfigur Kurt Wallander i en rad filmer och i tv.

–Henning Mankell ville att just jag skulle spela Wallander, det var viktigt för honom. Och under åren kom vi att bli nära vänner. Jag har inte många vänner och Henning var nästan den ende vännen, säger Henriksson till Svenska Dagbladet.

ANNONS

–Vi var som bröder. Det enda vi bråkade om var huruvida han var storebror eller lillebror. Jag menade att Henning var min storebror, men ha sa: Jag är ju yngre än dig!

Henning Mankell efterlämnar hustrun Eva Bergman som han gifte sig med 1998.

Fakta: Henning Mankell

Henning Mankell, född 1948, debuterade 1973 med "Bergsprängaren" i vilken han skildrade folkhemmet.

Genombrottet kom 1991 med kriminalromanen "Mördare utan ansikte" om polisen Kurt Wallander i Ystad.

Serien om Kurt Wallander har sålts i stora upplagor inte minst i Tyskland. Flera av böckerna har filmatiserats med bland annat Krister Henriksson och Rolf Lassgård i huvudrollerna.

Henning Mankell har även skrivit andra kriminalromaner, bland annat "Kinesen" och "Danslärarens återkomst".

Han sista bok blev "Svenska gummistövlar" som släpptes i år.

I flera av böckerna uttryckte Henning Mankell kritik mot över hur Afrika ses av västvärlden.

Sedan slutet av 1980-talet har Henning Mankell delvis bott i Moçambique där han där han var konstnärlig ledare för Teatro Avenida.

Henning Mankell efterlämnar hustrun Eva Bergman som han gifte sig med 1998.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS