Efter branden. Danijel Gubi överlevde mirakulöst. Han låg på sjukhus i ett halvår innan han kom tillbaka till livet.
Efter branden. Danijel Gubi överlevde mirakulöst. Han låg på sjukhus i ett halvår innan han kom tillbaka till livet.

Hat och försoning

ANNONS
|

Det har blåst upp en skolbiodebatt kring Bo Harringers Ship to Gaza-dokumentär Även de döda har ett namn, en film som inte gjorde mycket väsen av sig när den hade biopremiär i maj i år.

Harringer har redan färdigställt en ny film. Hat och försoning är regissörens sista dokumentär, det är också hans bästa och mest fokuserade. Filmen berör på djupet, kameran kommer väldigt nära de medverkande.

Hat och försoning handlar om Backabranden i oktober 1998. Fyra tonårskillar som inte blev insläppta i den redan överfulla festlokalen anlade en brand. För att hämnas. För att sabba festen.

Läs mer och se trailern: Vill inte vara brandoffer längre

ANNONS

Det slutade med att 63 unga människor dog och över 200 skadades.

I nutid får vi träffa Shirin, Nebil och Danijel.

Nebil var en av festarrangörerna, han var då 15 år gammal. Efter branden blev Nebils liv skit med droger, kriminalitet, gängkrig.

Shirin gick på diskotek för första gången i sitt unga tonårsliv. Shirins två systrar omkom i branden.

Danijel brännskadades svårt och blev liggande på sjukhus i ett halvår. Han har försökt att gå vidare i livet, men det är svårt. Såren kommer aldrig att läkas.

Under filminspelningen har Harringer haft hjälp av Enver Ramirez och Iman Bayat. Deras närvaro bidrar starkt till att samtalen är förtroliga, ibland smärtsamma.

Kan det finnas plats för försoning i dag, 17 år senare? Harringer tror att det är möjligt, men frågan får inget stort utrymme i filmen.

Hat och försoning kommer att visas endast tre gånger, på Bio Roy. I dag och den 14 och 24 oktober. SVT visar filmen den 29 oktober.

ANNONS