Hantverksmarknad i Trädgårdsföreningen

ANNONS
|

Smycken trängs med keramik och textilhantverk längs med grusgången i Trädgårdsföreningen, där professionella konsthantverkare från hela Sverige – med det gemensamt att de anslutna till Konsthantverkscentrum – säljer sina verk. Det är tolfte året som marknaden anordnas, men fjärde gången som den håller till här.

- Det är perfekt eftersom det är så mycket folk i rörelse under kalaset.

Bland utställarna finns Nääs konsthantverk, en förening som driver galleri och butik vid Nääs slott och som i år firar tioårsjubileum, samt konsthantverksgruppen Sintra. Men även studenter från konsthantverksskolor som HDK och Stenebyskolan får ansöka om att ställa ut.

ANNONS

Som Emelie Andersson, som under marknaden väver porträtt live. Under tre timmar ska hon försöka fånga Jonas Löövs ansikte och lockiga röda hår med hjälp av en nål, garn och några varptrådar. Svårast att få till är små detaljer som ögonen.

- Det började innan sommaren då jag vävde alla i min årskurs som skulle ha en utställning. Under sommaren har jag försökt bli snabbare, men det tar tid, berättar Emelie Andersson som ska börja tredje året på HDK:s textilkonsthantverksutbildning.

Hon tar beställningar på vävda porträtt, men helst med ett fotografi som utgångspunkt. I övrigt arbetar Emelie Andersson mycket med stickning, bland annat en evighetskjol som hon stickar samtidigt som hon repar upp den, och en lång stickning av restgarn, som hon ska sticka på tills hon blir pensionär.

Vid textilkonstnären Maria Elds stånd står Ann-Louise Ekestubbe och provar stickade mössor på sin sju månader gamla son Arvid. Han står ut med behandlingen trots värmen och blir extra nöjd när Maria Eld låter honom tugga på ett stickat får.

- Det är lika mycket en plats att visa upp vad man gör, som en möjlighet att sälja, säger Ida Lindberg.

Marknaden pågår till och med söndag.

ANNONS