Hans Rosenfeldt är aktuell med deckaren "En högre rättvisa" som han har skrivit tillsammans med Michael Hjorth. Men han håller också på med en helt ny thrillerserie riktad mot den internationella bokmarknaden.
Hans Rosenfeldt är aktuell med deckaren "En högre rättvisa" som han har skrivit tillsammans med Michael Hjorth. Men han håller också på med en helt ny thrillerserie riktad mot den internationella bokmarknaden.

Hans Rosenfeldt erövrar världen

Succéserien "Bron" blev språngbrädan till en utlandskarriär. Nu skriver Hans Rosenfeldt på tredje säsongen av tv-serien "Marcella" samtidigt som han jobbar med ett nytt stort projekt riktat mot den internationella bokmarknaden.

ANNONS
|

För 13 år sedan var Hans Rosenfeldt olycklig och överviktig nöjeschef på SVT. I dag är han betydligt lättare, både till kropp och sinne. 25 kilo har rykt sedan han slutade chefa och en vardag fylld av lönesamtal, omplaceringar och rehablistor har bytts mot visserligen minst lika stressiga, men oftast lustfyllda kreativa projekt.

- Det tog en liten stund för mig att inse att jag var rätt kass på att vara chef. Det var samma sak när jag försökte bli skådespelare en gång i tiden, det tog alldeles för många år innan jag insåg vad alla andra redan visste, nämligen att jag var värdelös, säger han och skrattar.

ANNONS

Storsatsar med thrillerserie

Egentligen träffas vi för att tala om "En högre rättvisa", den sjätte boken om Sebastian Bergman i den serie han skriver tillsammans med Michael Hjorth. Men Hans Rosenfeldt har så många andra projekt på gång att intervjun ideligen sticker i väg åt andra håll. För en månad sedan offentliggjorde Norstedts i ett pressmeddelande att förlaget storsatsar på en helt ny thrillerserie riktad mot den internationella marknaden – "en satsning i nivå med Millenniumserien". Författare? Hans Rosenfeldt.

- Här höjde de förväntningarna till max innan det finns någonting att visa upp. Men det är väl bara att leverera, antar jag, säger han en smula ironiskt.

Få författare lanseras så hårt redan innan manuset till den första boken är färdigskrivet. Men vid det här laget har han ett antal succéer i ryggen. "Bron" såldes till 180 länder och sex länder valde att göra egna versioner av den. "Marcella" fick visserligen ett ganska ljummet mottagande när den premiärvisades på brittiska ITV, men går mycket bra på Netflix och Hjorth och Rosenfeldts bokserie har vid det här laget sålts i mer än fyra miljoner exemplar världen över.

ANNONS

Kiruna blir nästa stad

Malmö (och Köpenhamn) var "Brons" självklara nav. I Hjorth/Rosenfeldt-serien löser Riksmord fall i olika städer för varje bok – "En högre rättvisa" utspelas till exempel till stor del i Uppsala. Var den nya thrillerserien ska förläggas är inte hundraprocentigt klart ännu, men han lutar åt att det blir i Kiruna som hans hårt arbetande kvinnliga polis ska ha sitt hemviste.

- Jag vill lägga den där på grund av närheten till Finland och i förlängningen till Ryssland. Sedan har jag förstått från "Bron" att Sverige känns ganska exotiskt utomlands och kommer du ännu längre norrut blir det ännu mer exotiskt – så det skadar inte internationellt.

Resten är ännu så länge en väl förborgad hemlighet tills den första boken ges ut 2020.

"Vi blev för kluriga"

Fiffigheten och de många villospåren har blivit lite av ett Rosenfeldt-signum. I "En högre rättvisa" kretsar handlingen kring en serie brutala våldtäkter, men samtidigt pågår ett par parallellhistorier som i åtminstone ett fall kommer att få sin upplösning först i nästa Sebastian Bergman-bok.

TT: Känner du någon gång att du blir för klurig?

ANNONS

- Jag tycker att vi blev för kluriga i säsong två av "Bron". Där kunde publiken inte riktigt följa med – med rätta, tror jag. Vi slog lite knut på oss själva med de här virusen vi spred.

Hans Rosenfeldt jobbar egentligen allra helst tillsammans med andra. I Michael Hjorth har han en perfekt samarbetspartner som kompletterar honom. Micke har drivet, förklarar han, blickar mer framåt än bakåt och tänker lösningsorienterat. Rosenfeldt är fyrkantigare, har ett mycket större kontrollbehov, men också lite problem med arbetsdisciplinen.

- När jag inte jobbar är jag väldigt duktig på att bara lalla runt.

Framgångarna utomlands har gett honom en rejäl inkomst, förra året tjänade Rosenfeldts bolag sju miljoner kronor. Men tro inte att Hans Rosenfeldt är ett ekonomiskt Wunderkind. När han skrev kontrakt med SVT om "Bron" lyckades han skriva bort rättigheterna till andra länders egna produktioner av serien.

ANNONS

- Jag hade ett skitdåligt avtal. Men det var inte så att de lurade mig. Att en svensk serie skulle säljas till 180 länder och att det skulle göras sex egna versioner av den fanns inte på kartan då.

TT

Fakta: Hans Rosenfeldt

Född: 1964 i Borås.

Yrke: Manusförfattare och författare.

Bakgrund: Ville från början bli skådespelare, men insåg efter ett tag att han inte var tillräckligt bra. Började skriva manus till tv-serier, bland annat "De drabbade" som sändes 2003. Var nöjeschef på SVT 2003–2005. Fick sitt stora genombrott som manusförfattare med tv-serien "Bron" som började sändas i SVT 2011.

Är också: Programledare för "På minuten" i Sveriges Radio.

Aktuell: Med kriminalromanen "En högre rättvisa" skriven tillsammans med Michael Hjorth.

Fakta: Rosenfeldts tv-tips

1. "Maniac" som visas på Netflix. "Den är jätterolig att titta på. Jag har några avsnitt kvar ännu."

2. "The haunting of Hill House" på Netflix. "Jag blev väldigt positivt överraskad av den. Skräck kan vara fruktansvärt dåligt, men den överraskade med att vara ett dysfunktionellt familjedrama parat med riktigt bra skräck."

3. "Crazy ex-girlfriend" på The CW i USA. "Sent omsider har jag fastnat för den. Det är en dramakomedi, men också en musikal där de brister ut i sång med jämna mellanrum."

ANNONS