Hanne Kjöller trappar upp ordkriget

ANNONS
|

Hanne Kjöller, som ställde in på Bokmässan på torsdagen, har tre framträdanden under fredagen.

Vid tiotiden gör hon en tv-intervju. Klockan 10.40 är hon i DN:s monter och 11.30 är hon hos sitt förlag Brombergs.

Hon har laddat genom en debattartikel i fredagens GT.

"Det är inte journalistik. Det är maktmissbruk", skriver hon.

Det är Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Nils Hansson som får ta mest kritik. Han anklagas för att varken "visa självinsikt eller respekt för ens de mest grundläggande journalistiska principerna".

Bakgrunden är en artikel på Uppdrag gransknings sida på svt.se om Hanne Kjöllers bok En halv sanning är också en lögn, som handlar om hur journalistik med slarv och faktafel ger fel bild av verkligheten.

ANNONS

I sin egen artikel utvecklar Josefsson och Hansson i intervjuform varför de anser att Hanne Kjöllers bok innehåller felaktigheter, utan att låta Hanne Kjöller också komma till tals.

Nils Hansson har tidigare beklagat att Kjöller inte fick bemöta kritiken.

- Det var en miss och jag beklagar det. Men nu har jag kontaktat henne och bett om ett bemötande har han sagt till Dagens Media.

Nu skriver Hanne Kjöller att SVT-artikeln visar att hon med sin bok är på helt rätt spår när hon beskriver "maktfullkomliga och manipulerande prinsessan-på-ärten-journalister som inte står ut med vare sig kritik eller med att inte få sista ordet".

Men Hanne Kjöller har även fått svidande kritik för faktafel i sin bok från journalisten och författaren Gellert Tamas.

I går gick även Sveriges radio ut med ett öppet brev där Kjöller anklagas för att skriva sakfel och slarva med fakta.

Brevet är undertecknat av Ekoredaktionens chef Anne Lagercrantz och Louise Welander som är chef för Sveriges Radios samhällsredaktion.

"Boken En halv sanning är också en lögn gör oss bara besvikna och utgör tyvärr exempel på vad författaren själv kritiserar", skriver Sveriges Radiocheferna.

Detta är något som Hanne Kjöller inte tar upp i sin debattartikel i GT.

ANNONS
ANNONS