Han är okända svensken i tv-succén

Från Simon i Blå ögon till Sigurd i storserien Vikings. Det går fort för David Lindström som pendlar mellan vardagsliv i Borås och svärdsvingande action i Dublin.

ANNONS
|

Ett infall på en midsommarfest i Skåne landade i att David Lindström numera har en fast plats i ensemblen bakom amerikanska tv-dramat Vikings.

- Jag och mina kompisar såg en annons om en audition i Stockholm och tänkte att "fuck it, vi åker upp", berättar David Lindström.

På plats fick David höra att man "letade efter lite större killar", men han stod på sig och fick visa upp vad han kunde. Många turer senare hade David Lindström krånglat sig hela vägen till en slutaudition i Dublin.

Psykningar under audition

- Jag hade fyra dagar i ett hotellrum och sov nästan ingenting. Jag var den ende som inte hade agent och som inte redan jobbat i Hollywood. Folk psykade varandra som fan, men jag försökte stänga ute allt sådant.

ANNONS

LÄS MER:"Vikings" får femte säsong

David Lindström återvände till vardagen på Skara skolscen. När han var på ICA tillsammans med klasskompisarna ringde telefonen. Jobbet var hans.

- Jag skrek ut, skrattade och rullade runt. Kompisarna fattade ju direkt även om jag hade varit tvungen att hålla det mesta hemligt.

LÄS MER:Skarsgård tar vikingasuccén vidare

Nu pendlar David Lindström mellan Borås och inspelningsplatsen i Dublin ("Dublin är som ett stort Borås - regnigt, men charmigt."), och har vuxit in i rollen som Ragnar Lothbroks son Sigurd.

Lyfter fram starka kvinnor

- Sigurd är något av den moraliska kompassen i serien. Han är uppväxt i en hård tid och tvekar inte att slåss, men är ändå den analytiske som vill göra rätt, säger David Lindström som hoppas att Vikings ska ge en större förståelse för historiens verkliga vikingar.

LÄS MER:"Vikings"-stjärna till skräckserie

- Alla vikingar var ju inte stora och muskulösa män och jag vill inte spela en stereotyp schablon, utan gestalta en människa som råkar leva just i den här miljön. Sedan gillar jag att manusförfattarna lyfter fram fler starka kvinnor, historieskrivningen har alltid varit orättvis mot kvinnor.

Lagt på sig femton kilo

David Lindström är fortfarande inte stor och utan sin ambitiösa hårförlängning och sitt sparade skägg ser han kanske inte ut som en "viking". Men han berättar att han lagt på sig femton kilo sedan han anslöt till Vikings-ensemblen.

ANNONS

- Det säger väl inte så mycket om hur stor jag är nu, mer om hur tunn jag var förut, säger David som skrattar och fortsätter berätta:

- Vi har en kille som heter Pat Henry som hjälper oss, han har tränat Arnold Schwarzenegger och känner ens gränser bättre än vad man själv kan. Han skriker inte på oss utan står liksom bara där och ser besviken ut om man ger upp för lätt i bänkpressen.

Det gäller att fortsätta sköta träningen. Vikings kommer vara en del av David Lindströms liv ett bra tag framöver. Vad som händer sedan vet han inte.

Hur länge kan du bo kvar i Borås?

- Jag vet inte, så småningom kanske jag försöker ta mig till Göteborg eller Stockholm. Eller det kanske rentav kan bli Los Angeles under några månader.

Har du blivit mer hårdhudad av konkurrensen i branschen?

- På sätt och vis, jag vill kunna lära mig att hantera situationer där andra försöker trycka till mig. Men jag vill aldrig bli sådan själv, det förgiftar bara.

Har du tävlingsinstinkt när det gäller att få de roller du söker?

- Jag ser det inte som en tävling. Men är jag bäst för en roll vill jag ha den. Samtidigt måste man acceptera att man inte kan få alla roller man vill ha.

ANNONS

Varför är du skådespelare?

- Det är det bästa jobbet som finns, man får fylla livet med situationer man aldrig skulle hamna i annars. Jag lever fullt ut vid varje inspelning. Även om jag får spela teater på gatan, bo i en skolåda och äta snabbnudlar resten av livet kommer jag vara lycklig.

ANNONS