Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/4

Han är e-sportsstjärnan från Göteborg

Jonathan Gunnarsson, 21, är bland de bästa i världen på spelet "Heroes of the Storm". – Jag älskar att pröva nya spel och det finns något väldigt lockande när ingen ännu har hunnit bli bäst, berättar han.

Under de senaste åren har e-sport växt sig allt större och större, men fortfarande kan spelare i världseliten gå runt på gatan utan att bli igenkända. Jonathan Gunnarsson från Västra Frölunda, även kallad Wubby, är en av dem.

Jonathan Gunnarsson är en av medlemmarna i världskända e-sportslaget Fnatic, och kammade nyligen hem förstapriset det inofficiella VM för spelet Heroes of the Storm, som gick av stapeln på Dreamhack i Jönköping tidigare i somras inför tusentals åskådare.

– Det kändes helt extremt. Även att det var på hemmaplan, med svensk publik och all den hypen, säger Jonathan Gunnarsson.

Spelar på heltid

I dag jobbar Jonathan med att spela ”Heroes of the Storm” på heltid, något som inte alltid var en självklar bana att satsa på.

– För tre år sedan gick jag ut gymnasiet, och tog då ett sabbatsår för jag tänkte att det här var det jag ville satsa på. Men så hände inte så mycket under det första halvåret, och jag började istället söka till högskolor. Sedan samma vecka som man blev accepterad till en skola fick jag också ett erbjudande om att spela i en organisation, och tackade ja.

Hur reagerade dina föräldrar?

– I början var de lite skeptiska. Jag var lite av och på med spelandet där ett tag, och var inte helt säker på om jag ville fortsätta. När jag var coach för ett lag som accepterades till ett event i Frankrike blev de inte alls glada, och ett tag senare fick jag möjlighet att flytta ner till Polen och coacha Fnatic, vilket de sa nej till. Till slut var det i Jönköping på Dreamhack som blev ögonöppnade för dem.

Vad säger de om ditt jobb i dag?

– Nu följer de alla mina matcher och har sina egna Fnatic-muggar och t-shirts.  Jag får väldigt mycket support från både vänner och familj.

Inte största spelet

”Heroes of the Storm” tillhör genren MOBA (Multiplayer online battle arena) där två lag tävlar om att förstöra motsatta lagets försvar, en slags realtidsstrategi som blandar hektiska actionmoment med lagsspel och strategiskt överläggande. En genre som växt sig enorm de senaste åren, tog avstamp från Blizzards strategiserie ”Warcraft” och sedan dess blivit en av de största framförallt inom e-sport.

Men trots att ”Heroes of the Storm” utvecklades av samma företag – Blizzard – så är det än länge på en tredjeplats sett till popularitet och storlek – där ”DOTA” och ”League of Legends” i dag håller i kronan.

– Jag har spelat MOBAs sedan tio år tillbaka, och har spelat både DOTA och LOL, men när Heroes of the Storm avslöjades testade jag det och fastnade. Jag älskar att pröva nya spel och det finns något väldigt lockande när ingen ännu har hunnit bli bäst.

Prispott på flera miljoner

I början handlade det om turneringar där prispotten inte var på mer än 500 kronor, men i dag tävlar Fnatic om priser på flera hundratusentals kronor. I höst när den slutgiltiga finalen  Heroes of the Storm Global Championship blir av handlar det om miljonbelopp.

– Vinner man då så kan man säga att man kammat hem allt.

Hur ser era chanser ut att vinna Grand final i höst?

– Många, inklusive oss själva, tror att vi har bra chanser. Det känns rent ut sagt overkligt hur vi kan ha det, och alla lag går upp och ner, men det har gått otroligt bra än så länge i år och jag hoppas det fortsätter så resten av året.

FAKTA: Jonathan Gunnarsson

Ålder: 21

Bor: Göteborg

Lag: Fnatic

Tävlar i: Heroes of the Storm

Mest läst