Högerextrem tidning ställer ut på Bokmässan

Högerextrema tidskriften Nya Tider ställer ut på Bokmässan. Enligt tidningen Expo har Nya Tider starka kopplingar till nazistiska Svenska Motståndsrörelsen. - Vår policy är att alla får göra sin röst hörd oavsett åsikt, säger Bok & Biblioteks vd Maria Källson till tidningen Svensk Bokhandel.

ANNONS
|

För första gången ställer tidningen Nya Tider, som ges ut av AlternaMedia AB ut på Bokmässan i Göteborg. Tidningen beskriver sig påmässans hemsida som en tidning som"skriverom det som systemmedia mörklägger,ljuger om eller förvanskar".

Svensk Bokhandel uppger att Nya Tider, enligt tidskriften Expo,har starka kopplingar till nazistiska Svenska Motståndsrörelsen. Ändå tvekade inte Bokmässan när man fick förfrågan om Nya Tider som utställare.

- Bokmässan har alltid varit en plats för det fria ordet. Just i år har vi yttrandefrihet som tema på mässan. Då är det viktigt att vi har många olika åsikter representerade och som diskuteras på mässan, sägerBirgitta Jacobsson Ekblom,kommunikationschef för Bok & Bibliotek.

ANNONS

Tvekade ni till att låta Nya Tider ställa ut på mässan?

- Vi gör en noggrann bedömning av alla som vill ställa ut ochvi har inte haft några invändningar mot Nya Tider, som är en tidning som till exempel har presstöd. Är det någonstans vi tycker att det ska föras en diskussion om yttrandefrihet så är det på mässan.Sen är det klart att om man går över en laglig gräns med hets mot folkgruppdå är det en helt annan sak.

Nya Tider har monter på mässan, men finns inte med i mässans seminarieprogram. EnligtBirgitta Jacobsson Ekblom är kontroversiella utställare i sig ingen nyhet på mässan, även om det är första gången just Nya Tider ställer ut.

- Vi har varje år utställare som till exempel lever i exil eller författare som är utsatta i sitt hemland.Vi går inte in och åsiktsregistrerar våra utställare utan det är en öppen arena för en fri debatt.

Är ni oroliga för att det kan bli stökeller rent av att diskussioner kan urarta?

- När det gäller hotbilder har vi generellt ett väldigt bra samarbete med polisen och Säpo och en bra organisation på Svenska mässan. Sedan är det upp till polisen att göra en bedömning av hotbilden.

ANNONS

Krönikörer från Avpixlat

Enligt Nya Tiders monterprogram är en av programpunkterna en föreläsning med en tidigare krönikör på sajten Avpixlat, som numera skriver krönikor i tidningen. Enligt SvB ska mannen tidigare i år ha talat på den uppmärksammade manifestationen "Folkets demonstration" i Stockholm, tillsammans med bland annat aktivister från medborgargardet Soldiers of Odin.

Nya Tider tillbakavisar Expos uppgifter om eventuella kopplingar till Svenska Motståndsrörelsen.

- Det stämmer inte.Det är bara löjligt att påstå att någon är extrem för att man har skrivit eller intervjuat någon från en politisk grupp. Vi har intervjuat och träffat alla möjliga politiska grupper, sägerVávra Suk, redaktör för tidningen.

Han välkomnar också eventuella diskussioner på mässan.

-Det är egentligen avsaknaden av debatt som är problemet med Sverige, att vissa röster inte får komma fram. Det är hela grogrunden för alternativ media i Sverige. Att många känner sig exkluderade.

ANNONS