In Flames satte punkt för den 26:e Sweden Rock Festival på lördagsnatten.
In Flames satte punkt för den 26:e Sweden Rock Festival på lördagsnatten.

Hårt och lugnt – så var Sweden Rock

ANNONS
|

Strax efter midnatt, natten mot söndag, avslutade In Flames sin konsert på festivalens största scen och satte därmed punkt för årets rockfest.

I torsdags golvade Steven Tyler och Joe Perrys Aerosmith nästan hela festivalen med vad som sägs ha varit bandets sista spelning på svensk mark. Kvällen efter fick Scorpions hela publikhavet att sjunga med i gamla tryckarfavoriten "Wind of change".

Aftonbladets hårdrocksskribent Mattias Kling som jobbar sitt 16:e år på festivalen tycker dock att årets uppställning av band har varit något tunt.

- Stagnationen är tydlig. Det märks i till exempel Aerosmith, som förvisso var fantastiska men som har spelat på festivalen två gånger tidigare. Scorpions har varit här tre gånger och det blir andra gången för In Flames som huvudakt. Jag vet ju att de var jättesugna på Guns N' Roses med Slash och Duff i arsenalen, men nu spelar de på Friends om en månad, säger han.

ANNONS

- Men det rullar på. Sweden Rock är som ett självgående tåg och folk har roligt.

Lugnt som vanligt

Festivalen bjöd på hyfsat väder, trots att första kvällen plågades av rejäla skurar och stormbyar. På lördagen kikade solen på allvar fram och många besökare fick äntligen chansen att dra av sig bandtröjan och visa upp tatueringarna.

Som vanligt har det varit lite stök. Förutom de vanliga överberusade personerna har polisen rapporterat ett tiotal narkotikabrott och några enstaka fall av misshandel och olaga hot. På fredagen greps också en efterlyst medlem av Hells Angels inne på området, misstänkt för flera grova brott i Göteborg, enligt SVT Nyheter Väst.

Samtidigt har festivalens campingområden drabbats av ovanligt många inbrott i år. Polisen har fått in närmare 50 anmälningar om stöld från bilar, tält och husvagnar.

Tungt beväpnad polis

- Men i stort har det varit en ovanligt lugn festival faktiskt. Vi är förvånade över hur lugnt det har varit, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesman på plats.

ANNONS

Som en konsekvens av den senaste tidens terrorattentat har polisens beredskap märkts av. Poliser med förstärkningsvapen har rört sig bland festivalbesökarna och polisen har haft uppsikt från ett torn vid huvudentrén.

- I år har tyvärr ordet terror funnits med i polisens arbete. Det finns ett nationellt beslut på den frågan och då ingår bland annat förstärkningsvapen och kontroller med trafikpolis på väg till festivalen, säger Ewa-Gun Westford.

Sweden Rock Festival, TT:s utsände

Fakta: Sweden Rock Festival 2017

Festivalen i siffror: 33000 besökare från 50 länder (slutsålt), 80 artister, 4 dagar.

Först ut: Emma Varg.

Sist ut: In Flames och Rob Tognoni

Störst publik: Aerosmith

Matstånd med längst kö: Irländsk fish and chips

Populäraste dryck: Öl

Populärast huvudbonad i fallande skala: Bandkeps, cowboyhatt, Crocodile Dundee-hatt, bandana, Slash-hatt, militärhjälm, fjäderskrud

ANNONS