Här är veckans filmspaning

GP:s filmkritiker Maria Domellöf-Wik lyfter fram tre aktuella händelser i filmens värld.

ANNONS
|

Debuterande Wayne Roberts prisas för Tom Waits-doftande drama. Och på måndag drar Filmfestivalen för mänskliga rättigheter igång.

Pristagare: Wayne Roberts

Hans debutfilm Katie says goodbye, som är en hjärtskärande historia om en ung servitris som drömmer om att lämna husvagnsmisären, har liknats vid en känslomässigt högintensiv ballad av Tom Waits. I dag får regissören Wayne Roberts ta emot Stockholm Impact Award på en miljon kronor för sin film som enligt juryn "visar den mänskliga naturens komplexitet, oavsett kön, utan att döma". Med priset följer även en skulptur, en bit gräs formad av oförstörbara spikar, designad av den kinesiske konstnären Ai Weiwei. Det aktuella priset, som instiftades förra året, går till en "profilstark filmskapare som vågar utmana och ta tempen på samtiden."

ANNONS

Festivalfokus: Mänskliga rättigheter

För fjortonde året i rad är det dags för skoleleverna i Göteborg att se och diskutera filmer på temat mänskliga rättigheter. Bland filmerna märks Bortom Lampedusa, Snowden, Mediterranea och Ahang Bashis Skörheten. 21-25 november äger MRF Filmfestival för mänskliga rättigheter, det populära arrangemang som tidigare gick under namnet Antirasistiska Filmdagar, rum. Nytt för i år är att Bergakungen visar merparten av filmerna. Festivalen pågår även på Frölunda kulturhus, Frilagret och på Blå stället (Angereds bio).

Adventskalender: Fuck skolan!

På onsdag blir det exklusiv förhandsvisning på Draken, då 24 nygjorda kortfilmer om skolan visas. Det rör sig om en adventskalender i rörlig bild gjord av högstadieelever i Göteborg. Från 1 december och fram till julafton finns filmerna sedan att beskåda på Skolbios facebooksida. Gäster på biografen Draken är bland andra Författarna till Fuck Skolan!, Eija Hetekivi Olsson och Jerker Andersson samt animatören Erik Löfdahl.

ANNONS