Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/7

Här är sju saker att göra under Kulturnatta

Ikväll går Göteborgs kulturliv på högvarv. Över 150 programpunkter finns att välja på under den 26:e Kulturnatta.

Kulturnatta är tillbaka på sin vanliga plats i almanackan i mitten av oktober efter ett gästspel i januari förra året, då den var tänkt som ett startskott på kulturåret 2016.

Rickard Stierna, projektledare på Göteborgs Stads kulturförvaltning är nöjd med årets program. 

– Extra många arrangörer har anmält sitt intresse, många av dem har aldrig arrangerat innan, det känns roligt!

I år finns inget Kulturnattkort, alla evenemang utom två är gratis, men dessa har speciella erbjudanden.

– Målet är att Kulturnatta ska vara tillgänglig för alla. 

Någon invigningsceremoni blir det inte denna gång.

– Vi vill stötta våra arrangörer, inte konkurrera med dem. 

Budgeten är ungefär den samma som den varit tidigare men kulturförvaltningen har satsat extra på marknadsföring och sociala medier i år.

Här är redaktions tips för Kulturnatta

Ladybug Festival

Var: Bio Roy
När: Från kl 10.30

Mångfald och identitet är temat för årets festival som börjar med nya SIlvana-dokumentären som barnvagnsbio och slutar med ett 130 minuter långt kortfilmsmaraton i alla genrer. Anneli Abrahamsson levererar vass stå-upp-komik och iranska sångerskan Arghavan uppträder och lanserar nya boken Zan.

Maria Domellöf-Wik

Batavernas trohetsed av Rembrandt

Var: Göteborgs konstmuseum
När: 19.30-20.00 och 20.45-21.15

Det var ju några turer fram och tillbaka innan konstverket kunde transporteras till Göteborg, men till slut kom det ändå och visas under tiden Nationalmuseum byggs om, genom ett inlån av Konstakademien: Batavernas trohetsed av Rembrandt, ett av konsthistoriens mest kända verk. Nu finns chansen att lära känna konstverket lite extra, med öppen visning (begränsat antal platser dock). Varför är verket så dramatiskt, hur skapade Rembrandt den där glöden i bilden och vilken är historien bakom?

Hanna Tornbrant

Sarah Klang

Var: Palmarum, Palmhuset
När: 20.00

I kväll avslutas scenkonstserien Palmarum med den hyllade sångerskan Sarah Klang. Bohuslänningen med den fylliga rösten gjorde ett minnesvärt framträdande under Stay out West och släpper nästa år sitt debutalbum. Palmhuset öppnar kl 19 och bjuder då även på installationer av konstnären Rita Nettelstad.

Jan Andersson

Öppen repetition av Katitzi

Var: Teater Sesam, Chapmans torg 2
När: 19.00-19.45.

Katarina Taikons självbiografiska serie om Katitzi satte djup spår hos mig som barn. Nu har Nasrin Barati skapat en dockteaterföreställning som bygger på Taikons berättelse och ständigt aktuella budskap: Att aldrig överge våra medmänskliga värderingar eller vår solidaritet.

Johanna Hagström

Freddie Wadlings kabinett

Var: Göteborgs stadsmuseum
När: 21.45-22.45

Freddie Wadlings intresse för det ockulta hittas överallt i Stadsmuseets utställning Freddie Wadlings kabinett, bland annat i form av skräckfilmsrekvisita och religiösa objekt. Men vad innebär ockultism egentligen?  Till Kulturnatta bjuder museet in religionshistorikern Henrik Bogdan för att bena ut begreppet i en föreläsning med schyssta Halloween-vibbar. 

Tobias Holmgren

Good Vibrations

Var: 3:e Våningen, Sockerbruket 9, Majorna
När: 19.00-24.00

Kvällen går i dansens tecken med en rad korta inslag av scenens koreografer Gun Lund och Olof Persson samt dansgästerna -Luisa Denward, Åsa Thegerström, Torun Odlöw och Rebecca Evanne.  E=mc2 Danskonst ger den interaktiva föreställningen Good Vibrations, där publiken får vara med och styra publiken med fjärrkontroll. Spelas kl 20:00 och kl 21:00. I utställningshallen kan man titta på utställningen Making Others Mad, som är en del av GIBCA Extended.

Eleonor Ekström-Frisk

Performance och eldshow

Var: Götaplatsen och Kopparmärra
När: 16:30-21:00, samt 21:00 och 22.00

Det är lite synd att inte Kulturnatta märks mer ute på stan, men några programpunkter finns trots allt utomhus. På Götaplatsen håller nio performancekonstnärer till, och vid Kopparmärra blir det eldshow med duon Eldfågel som slukar eld och betvingar brinnande klot, eldstavar och virvlande gnistor.

Ulla Sundström

Mest läst