Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg. Bild: Per Wahlberg
Filmfestivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg. Bild: Per Wahlberg

Här är årets tema för Göteborgs filmfestival

Nationalism blir huvudtemat för Göteborgs filmfestival, där filmens roll som skapare av nationell identitet men även som utmanare till den samma lyfts fram.

– Det är ett tema med hög aktualitet, inte minst med tanke på den senaste tidens hatbrott och manifestationer med nazistiska förtecken här i Göteborg, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.

Bland de filmer som kopplas till temat märks Håvard Bustnes nya dokumentär Golden Dawn girls, om kvinnorna bakom männen i det nynazistiska grekiska partiet Gyllene gryning.

– Den är fantastiskt intressant och ger en oerhört nära inblick i en av de största nationalistiska rörelserna i dagens Europa, kommenterar Jonas Holmberg.

LÄS MER: Filmpolitiskt toppmöte i Göteborg


Belyser hur film formar nationen

Göteborgs filmfestival, som drar igång 26 januari 2018, kommer vidare att satsa på en större filmserie om filmens roll som skapare och förmedlare av nationsbegreppet.

– Vi vill belysa hur filmen kan bidra till att forma bilden av nationen, men även hur film kan användas för att ifrågasätta nationen och nationsbegreppet. Ta bara som exempel satsningen där Filminstitutet tillsammans med Svenska för invandrare och C More nu vill bidra till att lära nyanlända svenskar språket med hjälp av ett urval filmer, bland dem Sällskapsresan och Så som i himmelen. Vad skapar ett sådant urval för slags bild av Sverige? 

Serien om nationalism spänner från helt nyproducerade filmer till John W Brunius nationalpatriotiska hjälteepos Karl XII från 1925, finansierad av militären. En film som redan vid premiären hyllades av vissa medan andra beskyllde den för att vara en "hyperchauvinistisk skönmålning".

LÄS MER: Pengar fattas ännu till Nordiska filmpriset

 

Affisch med samma tema

Bland de filmer som kommer att visas i sektionen märks även Stefan Jarls nya film Innan vintern kommer. Där tecknas en bild av ett Sverige under ockupation. I filmen, som knyter an till tidigare filmer av samme regissör som Goda människor och Jag är din krigare, får publiken följa en familj som försöker fortsätta leva sitt liv i skuggan av den nya ordningen.

– På ett intressant sätt reser den här filmen frågor om Sveriges plats i världen, säger Jonas Holmberg.

Årets festivalaffisch, av fotografen Aida Chehrehgosha, avtäcks i morgon och kommer även den att referera till nationalismen som tema.

– Hon gestaltar där sig själv och sina barn på ett sätt som anknyter till en visuell tradition av nationalistiskt bildberättande. Samtidigt ställer den frågor om framtidens Sverige.

Mest läst