Här är årets bästa filmer

ANNONS
|

De bästa utländska filmerna 2016

Mats Johnson

1. Love & friendship

Regi: Whit Stillman

Sarkasmerna duggar tätt och Kate Beckinsale är i toppform i extremt dialogdriven, och spirituell, Jane Austen-film, som har en feministisk touch.

2. Djungelboken

Regi: Jon Favreau

Högt tempo, lakonisk Bill Murray-humor och ruggigt snygg datoranimering i Disneyfilm som får andra CGI-filmer att verka vara gjorda på stenåldern.

3. Sauls son

Regi: László Nemes

Plågsamt realistiskt i polsk Oscarsvinnare som utspelas i Auschwitz 1944 och handlar om en fånge som vill att en liten pojke skall få en begravning.

4. One more time with feeling

Regi: Andrew Dominik

Musikaliskt fantastiskt och gripande på riktigt när den sorgdrabbade artisten Nick Cave håller på att arbeta med sitt nya album Skeleton Tree.

ANNONS

5. Jag, Daniel Blake

Regi: Ken Loach

Åttioårige Loach är fly förbannad när han visar hur situationen för fattiga arbetslösa britter stadigt försämras och pengarna inte räcker till mat.

LÄS MER:I Arrival ryms livet, universum, allting

Maria Domellöf-Wik:

1. Min pappa Toni Erdmann

Regi: Maren Ade

Egensinnig, nattsvart och bisarrt upplyftande tysk komedi om mänskliga tillkortakommanden där en livskrisande far tappat kontakten med sin 30-åriga dotter.

2. American Honey

Regi: Andrea Arnold

Tonträffen är exakt i visuellt storslagen road movie om rotlösa tonåringar som kuskar runt i USA med hopplösheten som livsstil.

3. Bortom Lampedusa

Regi: Gianfranco Rosi

Omistlig dokumentär om vardagslivet på flyktingön i Medelhavet. Vittnesmålen gör ont, realiteterna går inte att blunda för.

4. Jag, Daniel Blake

Regi: Ken Loach

Svidande samhällskritik i välspelat, Kafka-aktigt drama om fattiga britter. Oväntad vänskap uppstår mellan två desperata arbetslösa.

5. Mustang

Regi: Deniz Gamze Ergüven

Kärlek och uppror driver de fem föräldralösa systrarna som får husarrest hos farmor i den turkiska byn. Skickligt och hisnande vackert om frihetsberövande.

Hannes Dükler:

1. Min pappa Toni Erdmann

Regi: Maren Ade

När Bukarestbaserade konsulten Ines får besök av sin ständigt practical joke:ande och mycket påfrestande pappa innebär det ett nästan tre timmar långt bevis på att tysk humor verkligen existerar.

ANNONS

2. Arrival

Regi: Denis Villeneuve

Amy Adams alienlingvist vecklar närmast sakralt ut en pusselartad brokad där förnuftet delvis får stå tillbaka för känslan i en historia om livet, universum och allting.

3. The big short

Regi: Adam McKay

Underhållande och i högt tempo skildras - med Christian Bales aspergska fondförvaltare i centrum- hur några amerikanska investerare 2008 satsade stort på att allt skulle gå åt helvete.

4. 10 Cloverfield Lane

Regi: Dan Trachtenberg

Psykologiskt marsianthrillerkammarspel där Mary Elizabeth Winstead gör ett intelligent stereoatypiskt kidnappningsoffer i John Goodmans prepperbunker.

5. The Lobster

Regi: Yorgos Lanthimos

Ett sorgligt, brutalt och samtidigt väldigt roligt angrepp på den heliga tvåsamheten i en absurd tillvaro där alla singlar som inte hittat kärleken på 45 dagar förvandlas till valfritt djur.

De bästa svenska filmerna 2016

Mats Johnson:

1. Speglingar

Regi: Sara Broos

Starkt, överraskande och bildpoetiskt om den komplicerade relationen mellan regissören Sara Broos och hennes mamma konstnären Karin.

2. Den unge Zlatan

Regi: Fredrik & Magnus Gertten

Unikt bildmaterial i högintressant fotbollsdokumentär om Zlatan som valp, i väntan på det stora genombrottet, som dröjer.

3. Sophelikoptern

Regi: Jonas Selberg Augustsén

Scenen när folk samlats utanför en bondgård för att titta på det årliga kosläppet är humor i världsklass (kossorna är lite trötta).

ANNONS

4. Medan vi lever

Regi: Dani Kouyaté

Karismatiskt spel från unge hiphopartisten Adam Kanyama i dagsaktuell film om människors drömmar i det mångkulturella Sverige.

5. Siv sover vilse

Regi: Catti Edfeldt & Lena Hanno

Att detta med lätthet är årets bästa svenska barnfilm handlar om att regissörerna Edfeldt och Hanno vågar ta barnpubliken på fullaste allvar.

LÄS MER:Kameran tog henne genom krisen

Maria Domellöf-Wik:

1. Skörheten

Regi: Ahang Bashi

Förtvivlan och skratt växelverkar i självutlämnande, djupt berörande undersökning av psykisk sjukdom där många får komma till tals. Unikt och mångbottnat.

2. Speglingar

Regi: Sara Broos

En dotters utforskade av sig själv i relation till sin älskade, delvis onåbara mamma, konstnären Karin Broos. Visuellt hänförande rymmer berättelsen många lager.

3. Martha & Niki

Regi: Tora Mårten

Känsloladdat om vänskap, drömmar och integritet. Världsmästarna i hiphopdans Martha och Niki, möts i rörelser, förstår och kompletterar varandra.

4. Flickan mamman och demonerna

Regi: Suzanne Osten

Demonerna tar kontroll över lägenheten och Siris mamma vägrar gå ut. Kompromisslös skildring av barns utsatthet och en dotters kärlek till sin psykiskt sjuka mamma.

5. Jätten

regi: Johannes Nyholm

Aldrig har boule-spelet skildrats så subtilt på film, och vuxit till en så träffande metafor. Snillrikt och storslaget om en missbildad man på jakt efter sin mamma.

ANNONS

Hannes Dükler:

1. Skörheten

Regi: Ahang Bashi

Självbiografisk och självutlämnande dokumentär om att leva med psykisk ohälsa där Bashi närgånget och naket försöker förstå hur man kan må så dåligt när man har det så bra.

2. Jätten

Regi: Johannes Nyholm

Rörande ömsint och mycket udda långfilmsdebut som blandar realism med saga i berättelsen om den autistiske och missbildade Rikard.

3. Yarden

Regi: Måns Månsson

Filmen baserad på Kristian Lundbergs roman lyckas perfekt behålla ursprungets känsla av uppgivenhet på samhällets botten där alla är utbytbara och ens identitet blivit en nummerserie.

4. Den allvarsamma leken

Regi: Pernilla August

Den bästa roman som skrivits på svenska har blivit en vacker och vemodig kärlekshistoria som man faktiskt tror på (inte helt vanligt) med genomgående utmärkta skådespelarprestationer.

5. Flickan, mamman och demonerna

Regi: Suzanne Osten

En till viss del självbiografisk berättelse om en schizofren mamma instängd med sin dotter i en lägenhet fylld av sopor och demoner. Viktig, ganska otäck och mörk men inte utan humor och värme.

ANNONS