Viveca Lärn, Felicia Mulinari och Tom Malmquist.
Viveca Lärn, Felicia Mulinari och Tom Malmquist.

Här är guldkornen bland vårens nya böcker

En elallergiker på Hvitfeldtska, nyckeltexter om rasism och författare som brottas med skrivandets villkor. GP:s litteraturredaktör Victoria Greve guidar till vårens mest spännande titlar.

ANNONS
|

Björnkvinnan av Karolina Ramqvist

grade crossed
Karolina Ramqvist har skrivit om gangsterflickvänner och om att vara ung it-girl i Stockholm, om reggae och om författarens olika roller i senaste boken Det är natten från 2016. Nya boken Björnkvinnan handlar om en kvinna som följde med en av de första franska kolonialexpeditionerna år 1542 och en nutida författare som fascineras av hennes öde.

Mai betyder vatten av Kayo Mpoyi

grade crossed
Kayo Mpoyi må debutera skönlitterärt med Mai betyder vatten, en berättelse om flickan Adi som bor i ambassadens tjänstebostad i Dar es-Salaam med sina två systrar Dina och Mai. Skrivandet är bara en del av Mpoyis konstnärliga verksamhet. Hon är också animatör och serieskapare som startade plattformen webcomics.se och är gästlärare på skrivarkursen Your silence will not protect you på Kvinnofolkhögskolan och i höst har hon även belönats med arbetsstipendium från Natur och kultur för en ny bok med arbetstiteln Barn av Kongo.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Högspänning av Henrik Bromander

grade crossed
Henrik Bromander har en särskilt skarp bild för detaljer och för att gestalta komplexa, osympatiska personer på fallrepet. Förra hösten avslutade han sin manlighetstrilogi med Bara en kram, en pricksäker skildring av kulturmannen Jens som kryssade fram i Göteborgs indievärld och gjorde sig ett namn på att skriva feministiska krönikor samtidigt som rykten om tjatsex och övergrepp börjar cirkulera. I nya romanen Högspänning har Bromander återvänt till Göteborg. Denna gång gestaltar han en lärarinna på Hvitfeldtska som efter en stressig period självdiagnosticerar sig med elallergi och hamnar i en nedåtgående spiral.
Bild: Emil Langvad/TT

Sladdisen av Viveca Lärn

grade crossed
Författaren Viveca Lärn har blivit älskad för sina böcker om Mimmi och för serien om livet på den fiktiva bohuslänska ön Saltön i som sänts på SVT. Lagom till 75-årsdagen i april kommer nu självbiografin Sladdisen om barndomen i Göteborg som just sladdbarn i en konstnärlig familj där konsten att berätta en god historia ibland värderades högre än sanningen.

Gå förlorad av Agnes Lidbeck

grade crossed
Agnes Lidbeck är tillbaka – igen. I april avslutas mamma-pappa-barn-trilogin med romanen Gå förlorad. Agnes Lidbeck har gjort sig känd som en knivskarp skildrare av familjelivets stillsamma helveten och av kvinnors liv och relationer. Den här gången är Lidbecks huvudperson en man, Anders, som slits mellan rädslan och lockelsen att vara ensam.

Nästa gång elden av James Baldwin

grade crossed
Författaren James Baldwin "återupptäcktes" för två år sedan i och med den uppmärksammade dokumentärfilmen I am not your negro som bygger på ett ofärdigt manus Baldwin lämnade efter sig efter sin död om sina möten med bland andra Martin Luther King och Malcom X. Nästa gång elden från 1963 är en klassiker och en nyckeltext i Baldwins författarskap som bygger på två essäer och gör upp med 1960-talets rasism i USA. Boken kommer dessutom med ett nyskrivet förord av Aleksander Motturi som ordnat en föreläsningsserie i Göteborg under hela året med Baldwins bok som ledstjärna.

Jag vet inte ens om denna plats har något namn av Mattias Hagberg

grade crossed
GP Kulturs egen skribent, författaren Mattias Hagberg, kommer med sin fjärde roman i vår. Om en författare som trots pengar, stabil läsekrets och uppskattning från kritikerna tappat tron på litteraturen. Tills han får ett mystiskt paket som förändrar allt. Förlaget säger att det är den otäckaste av Hagbergs romaner hittills.

Det som inte kan utplånas av Felicia Mulinari

grade crossed
Det har susats om Felicia Mulinaris debutdiktsamling som kommer på Albert Bonniers i mars. Det som inte kan utplånas är en diktsvit och en stridsskrift som handlar om rasism, våld och mödrars exil och ömhet omvandlat till barnens kamp. Mulinari är baserad i Malmö där hon debuterade i år som medförfattare till pjäsen Labyrint och arbetar som lärare på skrivarprogrammet Your silence will not protect you på Kvinnofolkhögskolan i Göteborg.

Över min döda kropp av Freja Erixån

grade crossed
Serietecknarundret från Malmö har gått in i andra vågen. Nu i höst har Moa Romanovas Alltid fucka upp och Agnes Jakobssons Psycho Girl fått ett varmt mottagande. I Göteborg har det sen en tid tillbaka gått att se bilder av Freja Erixån på Nedre Kvarnbergsgatan bakom Nordstan, som gjorde GP:s konstkritiker glad och intresserad med sin mix av barnslighet och blod. Nu kommer Erixåns debut. En serieroman om att pendla mellan hybris och självhat och att verka normal.

Vi hade makten i åtta år av Ta-Nehisi Coates

grade crossed
Ta-Nehisi Coates fick sitt genombrott med bildningsromanen Mellan världen och mig. Hans essäer på tidskriften The Atlantic om arvet från slaveriet, Kanye West och Donald Trump och inte minst hans ingående intervjuer med förre presidenten Barack Obama är ett måste för den som vill förstå vad som händer i USA just nu. I Vi hade makten i åtta år skriver han om Obamas presidentskap och analyserar hur det förändrade Amerika – och ledde fram till Donald Trumps valseger i november 2016.

Kudos av Rachel Cusk

grade crossed
Hon är skandalförfattaren som blev litterär förnyare. När hon var i Stockholm nyligen avfärdade hon större delen av allt romanförfattande som pornografi som gör läsaren passiv och berättade att hennes nästa projekt är att stirra den medelålders kvinnligheten i ögonen. Rachel Cusks trilogi om skrivläraren Faye som lyssnar på sina medmänniskors samtal avslutas med Kudos som kommer på svenska i vår.

All den luft som omger oss av Tom Malmquist

grade crossed
När New York Times listar 2018 års mest anmärkningsvärda skönlitterära verk finns det en svensk med. Poeten och författaren Tom Malmquists autofiktiva roman I varje stund är vi fortfarande vid liv handlar om hur hans sambo blir sjuk och går bort i samband med att deras gemensamma dotter föds. All den luft som omger oss är ett slags fortsättning, där Tom hittar en gammal tidningsnotis om en mördad man hemma hos sina föräldrar, något som gör att han kastas tillbaka i tiden till uppväxten i Huddinge.
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS