Alfons Åberg gick förbi taskiga fördomar, säger Alfons-författaren Gunilla Bergström.
Alfons Åberg gick förbi taskiga fördomar, säger Alfons-författaren Gunilla Bergström.

Gunilla Bergström om kritiken mot Alfons Åberg

ANNONS
|

Gunilla Bergström har läst Joakim Lamottes blogginlägg, med rubriken "Min dotter drabbas av sexismen i Alfons Åberg." Hon har också följt delar av diskussionerna som förkommit i anslutning till GP:s artikel. I filmen leker Alfons med Milla, blir sedan retad av elaka pojkar i skolan som pratar om "tjejbaciller". De rabblar upp en mängd fördomar om tjejer. Alfons väljer ändå att leka med Milla. Boken såväl som filmens sensmoral är att de retsamma pojkarna blir avundsjuka för att Alfons har en så rolig och påhittig vän.

"Det enda min treåriga dotter kommer minnas från filmen är att hon inte duger till att leka med pojkar på grund av sitt kön." skriver frilansjournalisten Joakim Lamotte på sin blogg. Där antar han också att "För några av småpojkarna har Alfons och Milla varit en skjuts för självförtroendet och framtida härskartekniker".

ANNONS

Författaren och dramatikern Martina Montelius uppmanar i Expressen Joakim Lamotte att prata med sin dotter i stället för att vuxenblogga. Hon skriver att barn är smartare än vuxna, mycket smartare. Författaren Gunilla Bergström är inne på samma spår.

– På något sätt har jag alltid tänkt att barn är inte så dumma. De uppfattar floskler men urskiljer lika lätt budskap om att hålla ut och våga stå upp för den man tycker om.

Här ger Gunilla Bergström ett mer utförligt, skriftligt svar till Joakim Lamotte:

"Alfons följde sitt hjärta. Han gick förbi taskiga fördomar, och förbi slappt grupptänk om vad andra möjligen tycker – och såg PERSONEN! En tjej som han uppskattar och vill vara med! För mig handlar det om fördomar. Man kunde lika gärna skrivit om svarta, om judar, om homosexuella – bara att rada upp skitsnack som florerar – och sen avsluta med vem man ÄNDÅ gillar. Att stå för sina känslor!

SF Bio kunde förstås ha åldersdeklarerat sina barnfilmer. Alfons är ingen garanti för puttrig småtrivsel. Han finns i berättelser ända upp i 8-10-årsåldern: om krig, om skolstarten, om filosofi – alltså knepiga saker. Förlaget märker dessa böcker med en logga på baksidan "Stor-Alfons" för de lite större. Det gäller också Millaberättelsen.

ANNONS

Det är ledsamt om en 3-åring råkat illa ut. Man måste vara försiktig i valet av sina barnfilmer. Men det här har iallafall fått fart på föräldrarna och skapat lite genusdiskussion."

ANNONS