Guldpalmschans när festivalen drar i gång

Tar Ruben Östlund hem Guldpalmen i Cannes? Eller blir det kanske en Netflix-film som får med sig det finaste priset? Det blir i så fall första och sista gången på en festival som utmanas av sin samtid.

ANNONS
|

Den 70-årsjubilerande filmfestivalen bjuder i år på ett spännande Guldpalmsstartfält, där veteraner som Michael Haneke ("Amour"), Francois Ozon ("Isabelle"), Sofia Coppola ("Marie Antoinette") och Todd Haynes ("Carol") möter nykomlingar i sammanhanget, som Ruben Östlund. Med sin förra film, "Turist", blev han uttagen i sidokategorin Un certain regard men med "The square" är han med i huvudtävlingen.

- Jag hade inte tackat ja till erbjudande om att vara med i någon annan kategori. Jag har kämpat mig upp till det här, har Ruben Östlund tidigare sagt till TT.

ANNONS

Netflix-debatt

Medan de sista sandkornen sopas bort från den röda mattan inför onsdagens invigningsgala pågår debatten om festivalens framtid – och om biografernas särställning – i internationell branschpress.

Strömningstjänsten och produktionsbolaget Netflix deltar för första gången i huvudtävlingen med komedin "The Meyerowitz stories" av Noah Baumbach och actionäventyret "Okja" av Bong Joon-Ho.

Filmerna visas inte på bio, vilket har upprört en bransch som redan känner sig utsatt av globala strömningstjänster. På bara några år har kartan ritats om för inköp av film och den traditionella visningskedjan bio/vod/strömningstjänster är utmanad. Franska biografägare protesterade så kraftigt att festivalens konstnärlige ledare Thierry Frémaux redan har meddelat att detta blir sista gången filmer utan en tillhörande biografvisningsplan i Frankrike får vara med i tävlan.

Reed Hastings, Netflix vd, skriver på sin Facebook-sida: "Etablissemanget sluter sina led mot oss. Se "Okja" på Netflix 28 juni. En fantastisk film som biografkedjorna vill stoppa att tävla i Cannes".

TT

Fakta: Höjdpunkter i Cannes

Michael Haneke har chans att vinna sin tredje raka Guldpalm med "Happy end", ett familjedrama som också berör flyktingkrisen. Med Isabelle Huppert och Jean-Louis Trintignant.

Årets öppningsfilm (utom tävlan) är Arnaud Desplechins "Les fantômes d'Ismaël", om en regissör som möter en gammal kärlek. Med Marion Cotillard och Charlotte Gainsbourg.

Nicole Kidman blir röda mattans drottning fyra gånger om. Hon medverkar i Yorgos Lanthimos "The killing of a sacred dear", Sofia Coppolas "The beguiled", "How to talk to girls at parties" av John Cameron Mitchell samt säsong två av Jane Campions "Top of the lake".

Ruben Östlunds "The square" visas för första gången den 19 maj. Medverkar gör Claes Bang, Elisabeth Moss och Dominic West.

ANNONS