Way out West i Slottsskogen är landets mest omtyckta festival.
Way out West i Slottsskogen är landets mest omtyckta festival.

Guide till en skön sommar i stan

ANNONS
|

JUNI

2. Men vi börjar i det regniga Göteborg, eftersom det alltid regnar i juni börjar man bäst inomhus: Stor dag i Göteborg då Göteborgs Stadsmuseum öppnar sin nya grandiosa basutställning över 1700-talets Göteborg, som mycket handlar hur den tidens Göteborg fortfarande påverkar oss än i dag. Lokalpatriotiskt historiefrosseri när det som är bäst. Från den 28 juni ska vi även kunna ta båt från Stadsmuseet ut till Ostindiefararen Götheborg som parkeras vid Stenpiren i sommar.

6. Redan i mitten av maj hade nästan 19 000 Göteborgare anmält sitt deltagande till Facebookgruppen Göteborgs största vattenkrig genom tiderna – och ytterligare 27 000 har tryckt på knappen ”kanske kommer att medverka”. Från klockan 12.00 kommer Avenyn, ända ner till Brunnsparken, att skvättas ner av vattenpistoler och dylika vapen – och Poseidon kommer att fungera som vattentank, är det tänkt. Annorlunda sätt att fira nationaldagen på, men det är lite lustigt är att arrangörerna kan tänka sig att flytta datumet till den 5 juni. Vid kasst väder …

ANNONS

11–13. Clandestino festival. Efter åtta år har Clandestino blivit landets maffigaste alternativfestival, som blandar och ger från världens alla hörn. Spelningar, klubbscen och föreläsningar vid Göteborgs i särklass fräckaste under bro-ställe, Röda Sten.

JULI

1–3. Göteborgs bluesfestival. Sedan åtta år behöver man inte längre åka till Åmål, landets mest kända bluesfestival, det räcker att stanna i stadens trädgård, Slottsskogen, vid Villa Belparc, om man vill lyssna till hur grupper som Bluestone och Cadillac hanterar tre ackord och ett munspel.

7. Stadsmuseets megapopulära stadsvandringar, genom historisk miljö, drar igång på onsdagskvällar, med muntra sommarteman såsom historiska odörer, det gamla kroggöteborg och skarprättare.

A ugusti

10–15. Göteborgs kulturkalas. Inleder avslutningen av sommaren på nåt sätt. Bland annat med Supersnällasilversara och Stålhenrik för kidsen – och en hårdrockscomeback i Crashdiet för föräldrarna. Samt dansband för morfar på Packhuskajen. Gratis kalas för alla alltså.

12 14. Way out West. Landets mest hajpade – och mest omtyckta festival – är inte bara trevligast och bäst i landet, Lykke Li kommer till Slottsskogen. Och Iggy Pop. Samt hundratals artister till. Samt dj:s som kör parallellt på stans olika klubbscener. Smockat.

14. Dans på Brännö brygga. Sex torsdagsdanser i sommar, med start från 1 juli, är det som vanligt dans på Brännö brygga, men det är sista kvällen som är den häftigaste, lördagen den 14 augusti, då Sista dansen kommer gå i Lasse Dahlqvists (som skulle fyllt hundra år i år) anda. Och sen: tända båtlanternor och fyrverkerier från land, när vi stävar ut från Brännö efter en fullgjord partkväll och avverkad partysommar – i Sveriges snyggaste skärgård.

ANNONS

21. En festival som har smugit lite i kulisserna är Slottsskogen goes Progressive på Villa Belparc, men som faktiskt kör för elfte året nu. Risk för hängiven publik som gillar långa gitarrsolon.

21. Midnattsloppet. Heden till Heden – med citysnurr. Med sambaorkestrar och full fart längs sträckan, partajande publik som hänger på uteserveringar och den sena starten (22.00), har Midnattsloppet seglat upp som det roligaste stadsloppet i Göteborg under senare år. Trots alla likadana fula tröjor man måste springa i.

Som vanligt pågår vissa evenemang över hela sommaren. Som skaldjurskryssningar i skärgården, Lilla Änggårdens dramatiserade husvisningar med kakbuffé och nakenbadande i Kallbadhuset på Saltholmen. Universeum har en ny familj med coola vitörade silkesapor. Under andra regniga dagar är den entrébefriade nya Destination X-utställningen på Världskulturmuseet ett bra tips som handlar om resandet som nödvändighet för turister, migranter, affärsresenärer och alla andra som nån gång känt av nyfikenheten, lusten och ledan med resandet.

Avslutningsvis har det skapats ännu en Facebookgrupp som ämnar fixa en spontanfest på stadens gator. Med kort varsel kommer stadsfesten annonseras ut och folk samlas för dricka drinkar och käka snacks, laxsnittar och ölkorv. Tidigare har denna flash mob-företeelse samlat stora skaror i franska Renne och Lille – nu är det Göteborgs tur – om inte polisen har synpunkter.

ANNONS
ANNONS