GP+ Mästerkock testar kalasmaten

ANNONS
|

Full pott för Karibien och Sverige i botten. Så lyder Jennie Benjaminssons recension när hon gått igenom kalasmatsdjungeln på Kungstorget och marknaden på Gustaf Adolfs.

På Kungstorget trängs bodarna med både typisk och mer exotisk kalasmat. Jennie Benjaminsson tog ett stadigt tag om gaffeln för att ta sig genom utbudet. Hon synade både

– Man får en ärlig tallrik mat var man än går och det finns mycket att välja på. Men jag tycker att det är för lite kärlek och omtanke i maten när man betalar uppåt 85 kronor, säger hon.

Hennes tips är att satsa på billigare råvaror som exempelvis kyckling eftersom det oftast ger mer omtanke till själva rätten och slutresultatet blir högre kvalité.

ANNONS

– Jag slår också ett slag för den lite kryddigare maten som asiatiskt och karibiskt. Där är det inget fusk med råvarorna till skillnad mot en del europeisk mat som kan vara mer industriellt framtagen, säger hon.

Sammantaget blev hennes betyg att maten på Göteborgs kulturkalas är betydligt mycket mer kultur än kalas.

– Det bästa är att det finns så mycket att testa. Man behöver inte äta hamburgare två dagar i rad direkt.

Kostnad: 50 kronor på Kungstorget.

Utseende: Den ser lite enkel och slarvig ut men ändå ärlig. Som en langos ska göra.

Smak: Brödet är fluffigt och lite segt precis som det ska vara. Den är mycket god och smakar inte bara frityrfett som en dålig langos kan göra. Något underkryddad men kvinnan i ståndet rekommenderade att salta mer själv.

Kvalité: Här får man en bra langos som inte känns fet trots att den är friterad. Vitlöken kan ibland kan bli övermäktig men här smakar det lagom mycket.

Betyg: 4 fyrar. En bra kalaslangos.

Kostnad: 70 kronor på Kungstorget.

Utseende: Illa. Det ser ihophafsat ut och jag tycker att man kunde ha gjort det fräschare på en tallrik.

Smak: Det är en lite unken smak på renköttet tyvärr. Tillsammans blir det mycket som krockar - kött, lingon och vitlökssås. Konsistensmässigt fungerar det men inte smakmässigt.

Kvalité: Jag tycker att man hade tjänat på att göra det mer svenskt med tillbehören var för sig på en tallrik. En lingon och hjortron-chutney med stekt potatis till renen hade varit perfekt.

Betyg: 1 fyr. Ett dåligt försök till svensk kebab.

Kostnad: 85 kronor på Kungstorget.

Utseende: Mycket positivt med palmbladstallrik och träbestick. Bra upplägg förutom salladen som är trist och som inte känns karibisk.

Smak: Typiskt karibiska smaker som gör att rätten sticker ut på ett bra sätt. Kycklingen är inte torr och riset och linsgrytan är god. Det är kryddstarkt som förväntat

Kvalité: Allt är väl tillagat och portionen är generös. Det känns hälsosamt men mättande.

Betyg: 4,5 fyrar. Hade det varit en karibisk sallad hade det varit en klockren femma.

Kostnad: 75 kronor på Kungstorget.

Utseende: Jag saknar kapris och ansjovis men annars ser det ut som en schnitzel. Tallriken har ett festivalupplägg med tre fack som är mer praktiska än estetiska.

Smak: Själva schnitzeln smakar bättre än den ser ut om än lite torr. Potatissalladen smakar inte mer än okej och jag ser att själva potatisen är färdigköpt. Gurkan var vattnig och tråkig.

Kvalité: Det är en ganska bra festivalschnitzel som smakar bättre än den ser ut. Lite för dyr och lite svåräten.

Betyg: 2 fyrar. Smakar ganska bra men det känns inte hemlagat.

Kostnad: 80 kronor på Gustaf Adolfs torg.

Utseende: Enkel gör-det-själv-burgare med ett positivt bröd.

Smak: Känguruköttet smakar mycket och har mer textur än en vanlig hamburgare. Den har mer viltsmak men är samtidigt något tråkig. Det kan bero på mina förväntningar men det är inte så häftigt som jag förväntat mig.

Kvalité: En vällagad burgare som inte är torr. Det är en rejäl köttbit men den har inga tillbehör och det gör att man får lite för pengarna.

Betyg: 3 fyrar. Känguruköttet gör inte att man tar glädjeskutt.

Kostnad: 50 kronor på Gustaf Adolfs torg.

Utseende: Man kan inte kalla det för ett upplägg. Det är en gryta rakt upp och ner.

Smak: Helt okej smak men det är lite för likt mjuk kål med korv och ketchup. Det är heta smaker men dåligt kryddat. Kålen är bra tillagad - den har spänst samtidigt som den är mjuk. Men korvbitarna är för tunna och känner knappt någon korvsmak.

Kvalité: Det här är kanske inget jag skulle äta igen och det känns inte kalasigt. Men rätten passar väldigt bra på kulturkalaset eftersom den är ovanlig och det var roligt att prova.

Betyg: 2 fyrar. Inget man går hemifrån för.

ANNONS