Tyska Helloween är en av de största akterna på årets Getaway Rock festival i Gävle. ARKIVBILD
Tyska Helloween är en av de största akterna på årets Getaway Rock festival i Gävle. ARKIVBILD

Getaway Rock breddar utbudet

ANNONS
|

Snart fylls Gasklockeområdet i centrala Gävle med hårdrockfans från såväl Sverige som utlandet. Getaway rock är en medelstor attraktion med runt 6 000 besökare, men håller hög internationell klass.

Framför allt är det två tyska akter som sticker ut: det etablerade metalbandet Helloween och den avantgardistiska industrigruppen med det svåruttalade namnet; Einstürzende Neubauten. Den senare slog igenom i mitten av 80-talet och är en av de största i sin genre. Men även Status Quo ligger utanför det typiska "hårda" utbudet.

Vill locka fler

Bakom bokningarna ligger en vilja att bredda festivalen, menar Kajsa Apelqvist, presstalesperson för arrangören FKP Scorpio i Sverige.

-Vi vill locka fler typer av människor och göra det till en mer mångsidig festival. Men kärnan är densamma, riktigt kul musik, säger Kajsa Apelqvist.

FKP Scorpio är en tysk arrangör med festivaler över hela Europa, och utbudet i Gävle skiljer sig marginellt från de europeiska ländernas, menar Kajsa Apelqvist.

ANNONS

-Vi har så klart fler lokala akter från Gävle, men den här lineupen är så stark att den hade kunnat vara samma som i Tyskland, Schweiz eller USA.

Arrangörerna är inte oroliga för att festivaldöden som har drabbat Sverige skulle slå mot Getaway Rock.

-Hårdrockare gillar att gå på många konserter och väljer inte nödvändigtvis bort en festival för en annan, säger Kajsa Apelqvist .

Vad: Hårdrockfestival i Gävle som pågår 6-8 augusti.

Stora affischnamn: Helloween, Status Quo, Rob Zombie, Hammerfall, Ghost, Accept, Turbonegro.

Bakgrund: Det tyska bolaget FKP Scorpio startade hårdrockfestivalen Getaway Rock 2010. De står även bakom musikfestivalerna Bråvalla och Where’s the Music i Norrköping, liksom festivaler i bland annat Schweiz, Tyskland och Nederländerna.

ANNONS