Gertrud Hellbrand: Scenario X

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

ANNONS
|

Vad är Scenario X? Det är ett scenario, ett händelseförlopp, vilket som helst, färdigt att utföras av några attraktiva och samvetslösa ungdomar - om man har råd att betala för det. Du får själv välja vad som skall hända. Inga frågor ställs - diskretionen är fullständig, men inga förklaringar kommer heller att ges.

gäller också författaren: Gertrud Hellbrand skriver mycket närgånget utan att någonsin erbjuda förklaringar. Hennes protagonister utgår bara från sin egen verklighet, sin vilja, sitt nu. Det är en mycket effektiv berättarform: oförutsägbar, mystisk och laddad. Men risken för att bli kryptisk är också stor: läsaren får ta del av textens olika subjekt som ett slags öar, där man lägger till och sedan kastar loss igen. Det skapar ett slags tunnelseende, en frustration i att hela tiden börja om, tvingas in i nya sammanhang.

ANNONS

Hellbrand utför med andra ord en vansklig balansakt.

otvivelaktigt att hålla sin historia levande: berättelsen om dessa människor, rädda, överlägsna eller obarmhärtiga är hela tiden intressant att läsa. Tematiskt är allt välbekant från debutromanen, Vinthunden - sexualiteten är grym och ödslig, en övning i tillkortakommande, våld eller förnedring. Stilmässigt är all sentimentalitet förvisad, likaså psykologiska bevekelsegrunder eller fullödiga personporträtt. Hellbrand har en stor sälta i sitt berättande, hon kan vara sarkastisk men hela tiden exakt: här finns inte ett skevt tonfall.

ibland riskerade att bli självförsjunken, bortvänd och antydande, tycker jag att Scenario X på ett mycket säkrare sätt behåller energin. Kanske är det för att historien om det måttlösa ungdomsgänget är så originellt genomförd. Jag tror exempelvis till att börja med att det är en löst sammanbunden novellsamling jag läser. Men efterhand stiger ett större mönster ur det närperspektiv som Hellbrand anlagt. Ett närperspektiv som hon förmodligen kommer att briljera fullständigt med i sin nästa bok.

ANNONS