George R R Martin har inte släppt en fullängdsbok sedan 2011. Men nu kommer "Fire and blood". Arkivbild.
George R R Martin har inte släppt en fullängdsbok sedan 2011. Men nu kommer "Fire and blood". Arkivbild.

George R R Martin släpper bok om Westeros

Skrivkrampen verkar vara över för George R R Martin – åtminstone delvis. Den 20 november släpper han "Fire and blood", som utspelar sig före "Sagan om is och eld". Och hans inspiration är boken "En värld av is och eld", skriven av två svenska fans.

ANNONS
|

Det är allmänt känt att författaren till "Sagan om is och eld", böckerna som ligger till grund för tv-serien "Game of thrones", drabbats av skrivkramp i takt med att han blivit allt mer omsusad. I en öppenhjärtig intervju med The Guardian berättar George R R Martin om utmaningarna med att skriva klart den sjätte romanen i serien, något han ogärna pratar om.

- Jag har kämpat med den i några år. Det är mer ett dussin romaner, varje med sin egen huvudperson och med sin egen uppsättning allierade och älskare. Att försöka väva samman allt är väldigt, väldigt utmanande. "Fire and blood" var enkel i jämförelse, men tog mig ändå flera år att skriva, säger han.

ANNONS

Är faktakollare

Just "Fire and blood" har beskrivits som George R R Martins motsvarighet till J R R Tolkiens "Silmarillion", en bok som utökar mytologin kring det universum som fantasyförfattaren skapat. Boken kom till efter att Martins två svenska fans Elio M Garcia och Linda Antonssen släppte fan-boken "En värld av is och eld" 2014. De två är George R R Martins medhjälpare och faktakollare, eftersom de ibland har bättre koll än han själv på invånarna i Westeros, berättar Martin i intervjun.

- Jag skulle bara utvidga och fylla i några hål i min historia om olika kungar och slag. Men vi förkastade det första konceptet och i stället blev det den här boken. Den första halvan av historien om kungarna i Targaryen-ätten, säger han.

Jobbar på nya

George R R Martin jobbar också på en ny tv-serie som utvecklas av HBO, som ska utspela sig flera tusen år före händelserna i originalserien. Han avslöjar dessutom för Guardian att han och produktionsbolaget jobbar på att utveckla ett par andra serier tillsammans.

- Men det är inget jag får prata om än så länge, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: George R R Martin

Född 1948 i New Jersey. Han är utbildad journalist och har jobbat som lärare men började tidigt skriva berättelser med science fiction-inslag som han sålde till vänner och senare fanzines. Sin första sci-fi-novell sålde han som 21-åring till numera nedlagda Galazy Magazine.

Han gick över till att skriva för tv och var bland annat manusförfattare och producent för 80-talsserien "Skönheten och odjuret". I frustration över att hans egna idéer till nya tv-serier inte blev verklighet skrev han den första boken i "Sagan om is och eld". "Kampen om järntronen", publicerades 1991.

HBO köpte rättigheterna till serien och sände första avsnittet av "Game of thrones" i april 2011. Martins femte bok "Drakarnas dans" släpptes i juli samma år. Sista säsongen i serien sänds nästa år, men när de planerade två sista delarna i bokserien kommer att färdigställas är ännu oklart.

ANNONS