Genombrottet kommer sent för Rumer

ANNONS
|

Det är inte många som slår igenom musikaliskt när de är 31. Brittiska sångerskan Rumer hade spelat på klubbar och småscener i tio år när hon upptäcktes på en spelning.

-Jag har nog alltid vetat att jag skulle lyckas förr eller senare. Men jag trodde inte att det skulle bli så stort, säger sångerskan och låtskrivaren vars debutalbum "Seasons of my soul" släpps i Sverige den 23 februari.

För inte så många månader sedan jobbade Sarah Joyce som hon heter på riktigt i en deli och serverade cappuccino. Sedan dess har kända artister som Elton John och Burt Bacharach fått upp ögonen för Rumer. Hon har gett ut sitt debutalbum och nominerats i klasserna årets brittiska nykomling och brittiska kvinnliga soloartist på Brit awards, brittiska Grammisgalan.

-Det var som om jag hade varit osynlig i tio år när allt bara flammade upp, säger sångerskan när TT Spektra träffar henne på ett hotell i Londonstadsdelen Kensington.
Erfarenhet viktigt

Ändå beklagar hon inte att det dröjt så länge innan hon fick chansen.

ANNONS
-Jag tror att det är viktigt att ha livserfarenhet. Du måste ha något att säga, något att sjunga om.

Musikaliskt jämförs Rumer ofta med den amerikanska sångerskan Karen Carpenter. Carpenter är en av förebilderna, konstaterar hon.

-Liksom Dusty Springfield, Dionne Warwick, Aretha Franklin, Nina Simone, Roberta Flack, Cass Elliot, Linda Ronstadt, Emmylou Harris, Dolly Parton...
Annan pappa

Om Rumers karriär tagit en dramatisk vändning så är det ingenting mot hennes privata historia. Hon växte upp Pakistan där hennes pappa var chefsingenjör vid ett dammbygge.

Familjen, med sju barn, hade ingen tv och inga tidningar så Rumer och hennes syskon spelade och sjöng i stället. När Rumer var elva flyttade familjen hem till södra England.

Föräldrarnas äktenskap sprack och Rumer fick veta att hennes biologiska pappa var en pakistansk kock som mamman haft ett förhållande med.

-Jag kände på mig att något var fel. Mina systrar var blonda som svenskar med blå ögon. Jag var mörk. Något var helt klart skumt. Min mamma måste ha varit skräckslagen.
Ljusare uppföljare

Beskedet tog henne hårt.

-Det är plågsamt att få sin identitet slagen i spillror, det är plågsamt att inte veta var du kommer ifrån. I dag, när jag är äldre, tycker jag att det är ganska romantiskt att en brittisk överklasskvinna åker till Pakistan och blir kär i en man som är analfabet, men som har en intelligens och andlighet.

Rumer hann aldrig träffa sin biologiska pappa. Hon åkte till Pakistan bara för att finna att han dött några månader tidigare. Hennes mamma dog i bröstcancer 2003 och flera av låtarna på "Seasons of my soul" berör Rumers förhållande till sin mamma.

-Nästa album kommer att bli ljusare, mer hoppfull. Om man beskriver musik i färg så blir nästa album i gult. "Seasons of my soul" går mer i blått och lila.
  1. Föddes 1979 i Islamabad i Pakistan som Sarah Joyce
  2. Spelat i olika band sedan 2000.
  3. Tog sitt artistnamn efter mammans favoritförfattare Rumer Godden
  4. Debutalbumet "Seasons of my soul" kom ut i Storbritannien i november 2010
ANNONS