Göteborgsk dominans i årets Guldtuben

ANNONS
|

Varje år går Guldtuben av stapeln som utser den som varit bäst på Youtube det gångna året i en rad olika kategorier, med sociala medie-plattformar som Facebook och Instagram.I årets upplaga är fyra av fem nominerade i kategorin Instagram bosatta i Göteborg.

Delsär det Carl Déman, Lucas Simonsson, Jonas Fagerström som nominerats för sina individuella insatser och tillsammans som humorgruppen JLC. Den fjärde på listan heter Filip Dikmen.

– Det känns jättebra och kommer som en överraskning, berättar Carl Déman som har chans att, utöver Instagram, vinna pris för sin Facebook-sida. Han fortsätter:

– Det här är ju de som följer oss i olika kanaler som nominerat. På så vis känns det som att man verkligen påverkat.

ANNONS

LÄS MER:Så ska Facebook utmana tv-branschen

Carl Déman beskriver sitt innehåll ödmjuk och menar att hans nyckel till framgång är att han bjuder på sig själv.

– Jag gör saker många vill göra, men aldrig gör. Som att dansa på olika platser. Det gör folk glada.

"Det bara blev så"

Men att bygga en publik tar lång tid. Den kanal på Youtube somJLC driver är nominerad i kategorin "Årets Stjärnskott" och skapades för fyra månader. Men de har alla varit aktiva längre än så. I Jonas Fagerströms fall så höll han på i ett och ett halvt år och det hela började mest som en rolig grej.

– Det var aldrig planerat att bli större än roliga klipp, det bara blev så. Jag går in i olika karaktärer – exempelvis en parodi på en överklasskille kallad "hummerstjärt", men även en kvinnlig, säger Jonas Fagerström.

LÄS MER:Lindgren kan ta storslam på Guldtuben

Nyckeln till en framgångsrik kanal är att skapa material som är lätt att gilla, lätt att dela. Det menar Lucas Simonsson som började sin bana med en Facebook-sida i november 2014. Sedan dess har den växt explosionsartat och når idag närmare 450 000 personer.

– Jag hade tur och bra tajming.

ANNONS

Han beskriver sitt innehåll som "flamsigt" och utan struktur.

– Ena dagen är det relationsproblem, andra dagen volvoraggare. Jag har ingen röd tråd.

"Jag vill visa att man både kan vara akademisk och följa sina drömmar"

Den fjärde nominerade i Instagram-kategorin är Filip Dikmen. Han kommer ursprungligen från Landskrona i Skåne, men är sedan två år tillbaka juridikstuderande vid Handelshögskolan i Göteborg. Filip jobbar inte med de andra tre utan styr sitt konto på egen hand. Och han har ett litet annorlunda upplägg med sitt Instagram-konto och den Youtube-kanal han, just nu, bygger upp tillsammans med TV4.

– Jag kommer från invandrarbakgrund och har mött mycket rasism. Men jag insåg tidigt att jag inte kunde bekämpa den. Så jag valde att vända mig till yngre med liknande bakgrund som mig. Barn och ungdomar som tycker att skolan är tråkig. Genom att överdriva stereotyper i form av olika karaktärer når jag fram till dem på ett helt annat vis.

Hur menar du?

– Jag vill visa att man både kan vara akademisk och följa sina drömmar. Bara för att man pluggar betyder det inte att man kan göra något roligt vid sidan av.

Debattinlägg – fel sätt för att locka engagemang

Filip Dikmen menar att debattinlägg är fel sätt att få unga personer att engagera sig. Sociala medier är istället ett bättre forum och i kombination med komik hoppas han kunna nå fram på ett annat sätt.

ANNONS

– Följarna älskar det, men många äldre reagerar på att jag svär lite mycket ibland, säger han och skrattar.

Fakta: Guldtuben

Guldtuben är nordens största YouTube-gala och intar Cirkus i Stockholm den 3e juni. Det är fjärde året i rad som evenemanget anordnas och syftet är att belöna kreativa innehållskapare på sociala plattformar.

Guldtuben anordnades för första gången 2014 och blev snabbt det mest omtalade eventet bland youtubers då det för första gången någonsin arrangerades en gala exklusiv för dessa kreativa eldsjälar.

Förra året bjöd Kodjo Akolor och Kristina 'Keyyo' Petrushina in till gala tillsammans med prisutdelare så som William Spetz, Gry Forsell, Heaton, Gunilla Persson och Molly Pettersson Hammar och artister så som Sabina Ddumba, Oscar Zia och Molly Sandén.

Nedan finns länkar till killarnas kanaler:

  1. Carl Déman: Instagram, Facebook
  2. Lucas Simonsson: Instagram, Facebook
  3. Jonas Fagerström:Instagram, Facebook
  4. Filip Dikmen: Youtube, Instagram, Facebook
  5. JLC: Youtube
ANNONS