Göteborgs exilförfattare igång

ANNONS
|

Den 3 augusti kom Zurab Rtveliashvili till Göteborg från en mycket svår och utsatt situation i Georgien – och landade mitt i ett enda långt kulturkalas.

- Det var väldigt imponerande, säger han, minuten efter att ha gjort sitt första officiella framträdande på svensk mark.

Som performanceartist är han annars van vid många andra scener utanför kulturens arenor. På gator och torg har han och hans kollegor i hemlandet sedan 2004 kritiserat landets "alltmer diktatoriska" regim, efter Rosornas revolution.

- Märk väl att jag välkomnade revolutionen, jag ville självklart ha bort den gamla regimen, men den nya har utvecklats till en diktatur, som inte lyssnar till kritik.

ANNONS

Det han främst är kritisk mot är den "kohandel" som den nya ockupationsmakten nu för med den gamla regimen.

- Den regim som man offrade sitt folk för att störta, säger han.

Det arbete han startat tillsammans med andra konstnärer i Georgien kommer han att fortsätta med, från Göteborg de närmaste två åren. Som Göteborgs stads näste "fristadsförfattare", kommer han att verka i exil för att höras.

- Märk väl att jag endast är revolutionär på kulturområdet. Jag är emot alla former av våld och verkar genom en människorättsorganisation i Georgien.

På Bokmässan läste Zurab Rtveliashvili ett par av sina dikter, på väldig uttrycksfull georgiska, och fick dem översatta av Kajsa Öberg Lindsten.

- Han är en anarkistisk poet och jag tycker det är storslaget av Göteborgs stad att de visat modet att ta hit honom, sa Kajsa Öberg Lindsten då hon presenterade honom.

Zurab Rtvelisahvili sa:

- Det viktigaste för en artist och författare är att vara en fri människa. Men ibland tänker jag att det inte skulle vara så dumt att vara diktator... Är jag inte lite lik Djingis Khan?

- Jag är den som invaderar och ockuperar, men jag för en speciell sorts diktatur. Jag vill ockupera era hjärtan med poesins diktatur.

ANNONS
ANNONS