Göteborg för friare gatukonst

ANNONS
|

Redan när han tillträdde för tre år sedan uttryckte Thomas Martinsson sin ambition att jobba på en förändrad syn på gatukonst i Göteborg. Den nolltoleranstolkning av kommunens klotterpolicy som tidigare ledande politiker i kulturnämnden anförde, med Helena Nyhus i spetsen (S), ifrågasattes från dag ett.

"Jag vill ta upp en diskussion om hur vi kan ge gatukonsten ett större utrymme i Göteborg. Det finns konstformer som vi i dag inte möjliggör i tillräcklig utsträckningi" sa Thomas Martinsson i GP 11 november 2010.

Sedan dess har nolltolerans bytts mot en återupptagen laglig graffitivägg vid Röda sten. Och nu är remissrundan för ett nytt regelverk kring gatukonst nyligen avslutad. Men öppningen för gatukonst i Göteborg är ändå att betrakta som försiktig.

ANNONS

- Det har gått framåt, sakta men säkert, och i god samverkan inom den rödgröna gruppen, säger Thomas Martinsson i dag.

Samsynen till trots har utmaningen varit att gå fram så smidigt som möjligt i frågan som alltjämt är kontroversiell och för många starkt förknippad med olagligt klotter.

- Går man för fort fram är risken att man fastnar i den polarisering som en gång ledde till den nolltolerans som vi inte vill se igen, förklarar Thomas Martinsson.

Den policy som redan finns, och som orsakade stor debatt när den initialt satte stopp för all typ av utsmyckning av staden, och till och med bromsade en turné av Riksteatern där graffitimålning ingick i föreställningen, är i grunden inget fel på anser kommunalrådet. Men den tolkades för snävt när den infördes.

- Många gånger är ju gatukonsten helt okontroversiell. Den är en del av vårt samhälle. En utsmyckning av staden som kan vara graffiti på en laglig vägg, men också en stickning på en lyktstolpe, eller en gatumålning som spolas bort med nästa regn.

Ska signalen nu då tolkas som att gatukonst är okej tills motsatsen är bevisad, snarare än tvärtom?

- Ja, så kan man sammanfatta det. I grunden har vi en positiv inställning till olika former av gatukonst och uppstår tveksamheter så är målsättningen att kunna reda ut dem.

ANNONS

Det är kommunens arbetsgrupp Trygg vacker stad som projektleder arbetet med att ta fram de nya reglerna för gatukonst som fullmäktige ska ta beslut om efter årsskiftet.

- Ett helhetsgrepp, med syfte vägleda och ge berörda tjänstemän och politiker i stadsdelarna redskap att ta fram när frågan aktualiseras, förklarar Thomas Martinsson.

ANNONS