Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Foto: Lisa Thanner/GP Kollage.
Foto: Lisa Thanner/GP Kollage.

Gömda Gangsterprinsessan: "Jag älskar mitt nya liv"

Göteborgs-Posten fick möjlighet att per telefon ställa frågor Gangsterprinsessan själv, bokens Sara. I dag lever hon under skyddad identitet i ett annat land.

I dagarna utkommer boken Gangsterprinsessan, skriven av Helen Stommel Olsson baserad på en sann historia. Det är en berättelse om narkotika, misshandel och tung kriminalitet som bland annat utspelar sig i Göteborgs kriminella gängvärld. Huvudperson är en ung svensk tjej, Sara.

Sara växte upp i förorten Bergsjön i nordöstra Göteborg. Hon hade en tuff uppväxt. Båda föräldrarna var missbrukare, använde såväl alkohol, hasch som amfetamin och pappa slog och misshandlade Sara redan när hon var ett litet barn.

Det har varit en pärs att i minnet gå tillbaka till det gamla och gå igenom allt igen. Det känns så avlägset i dag, säger Sara, nu när boken om hennes liv är klar.

Vad känner du när du ser det färdiga resultatet?

– Jag är jättenöjd, den är klockren. Helen har lagt ner ett enormt jobb. Trots att vi skypat har hon kunnat fånga och lära känna mig på ett otroligt sätt.  Att boken överhuvudtaget blir till beror på att jag vill visa and­ra att det går att ändra sitt liv om man har viljan och får rätt hjälp. Men jobbet får man göra själv.

Känner du någon gång rädsla, rädsla för att någon ska upptäcka vem du egentligen är? Och i så fall hur bearbetar du sådana känslor?

– Rädslan lever jag med varje dag men jag är också realist och tänker att risken för att någon ska hitta mig inte är stor. Jag är noga med vad jag gör och inte gör, jag avstår sådant som sociala medier och stora tillställningar. Jag är försiktig.

Vad känner du i dag när du ser tillbaka på ditt gamla liv?

– Det är dubbelt. Jag har förlorat mycket, bland annat hela den familj jag föddes i. Jag kan heller aldrig återvända till min hemstad Göteborg. Samtidigt har jag vunnit ett nytt liv som jag verkligen sätter värde på. Det har varit en tuff resa att komma hit och jag tror inte att jag skulle orka göra den igen.

Hur ser du på dina brott, du dömdes bland annat för människosmuggling?

– Då, när det hände var det ett sätt att överleva. Allt handlade om pengar och knark och när man lever i den kriminella världen förflyttar man gränser hela tiden. Men jag har sonat mina brott.

Hur ser du på framtiden?

– Den är väldigt ljus. Jag har man, barn och jobb och jag älskar mitt nya liv och är väldigt rädd om det.

Mest läst