Gåtan David Lynch dechiffreras

I maj gör David Lynch comeback i rutan när"Twin Peaks" återupplivas. I väntan på den kan fansen grotta ned sig i dokumentären "David Lynch – the art life" som visar okända sidor av den hyllade regissören.

ANNONS
|

Allt sedan ”Inland empire” kom 2006 har David Lynch hållit sig borta från filmskapande. Han har i stället bland annat sysslat med att komponera och spela in musik. När han härom året meddelade att ”Twin Peaks” nu skulle få en fortsättning var det en mycket välkommen nyhet för hans fans.

Det första avsnittet kommer att visas i amerikanska Showtime den 21 maj. Svenska tittare kan se serien i HBO Nordic, där premiäravsnittet sänds den 22 maj.

Cannes en möjlighet

Möjligheten är också stor att det första avsnittet kommer att visas på årets filmfestival i Cannes – Lynch har visat många filmer där, exempelvis ”Wild at heart”, som vann den eftertraktade Guldpalmen. Cannesbossen Thierry Fremaux har sagt att tv-produktioner inte hör hemma på filmfestivalen, men när TT mötte honom i januari sade han:

ANNONS

- Om David ringer om ”Twin Peaks” säger jag ja. Och det är för att det handlar om en stor filmskapare, som gör comeback, även om det är med en tv-serie.

Dokumentärfilmen ”David Lynch – the art life” är en amerikansk/dansk samproduktion (Nguyes medregissör Olivia Neergard-Holm kommer från Danmark). Filmteamet fick Lynchs förtroende att följa denne inte minst i hemmet och visar bland annat den nära kontakt han har med sin unga dotter.

- Han berättar händelser ur sitt liv för henne och det kunde vi filma. Han kommer ihåg allting, och han tänker mycket tillbaka på sitt förflutna.

Tar bort mystiken

Filmarna har känt Lynch i ett tiotal år, och de ville i sin film koncentrera sig på de tidiga år då hans konstnärskap formades.

- Allmänheten vet mer om hans senare liv. Vi ville inte minst berätta om honom som bildkonstnär och vilken betydelse det har haft för honom. Och vi ville också ta bort all mystik kring David, vi ville visa honom som människa och som en kärleksfull far.

ANNONS

- Han är en ikon, men han är en person som verkligen har kämpat och som har jobbat oerhört hårt för att komma dit han är.

TT

Fakta: David Lynch

Född: 1946 i MIssoula, USA.

Bakgrund: Flyttade ofta runt med sin familj i barndomen. Gick på olika konstskolor, bland annat på en i Philadelphia som låg i ett våldsamt och nedslitet område av staden. Detta inspirerade till filmen "Eraserhead" som kom 1977. Kultfilmen möjliggjorde hans första kommersiella film "Elefantmannen" som kom 1980.

Andra viktiga filmer och tv-serier: "Blue velvet" (1986), "Wild at heart" (1990), "Twin Peaks" (1990), "Mulholland Drive" (2001), "Inland empire" (2006).

Aktuell: I dokumentärfilmen "David Lynch – the art life" som har svensk premiär den 14 april och med den nya säsongen av "Twin Peaks" vars första avsnitt visas i HBO Nordic den 22 maj.

ANNONS